Rețeta tradițională de sarmale este realizată din foi de varză murată, însă de-a lungul anilor, rețeta originală a suferit modificări, motiv pentru care există acum și sarmale din viță de vie, perfecte pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cum se prepară tradiționalele sarmale românești, dar și cât timp trebuie să fie lăsate le fiert.
Cum se prepară sarmalele de Crăciun
Gospodinele încep deja să se gândească la toate preparatele pe care o să le pună pe masă în ziua de Crăciun, iar sarmalele nu lipsesc de pe lista acestora.
Pentru a prepara rețeta tradițional românească de sarmale la cuptor avem nevoie de 500 g carne tocată de porc, 1 ceapă medie tocată, 50 de grame de orez, o lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce, 2 verze murate medii și 500 de ml suc gros de roșii.
Orezul crud se pune peste ceapa călită ce se află în tigaie și se călește 2 minute la foc mic, timp în care amestecăm constant, după care o punem la răcit.
Citește și: Cum să păstrezi proaspătă varza murată la borcan. Secretul bunicilor
În castron începem să adăugăm și sare, piper, cimbru uscat și 2 lingurițe de boia dulce, după care amestecăm până când amestecul este omogen.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Pentru a le fierbe cât mai bine trebuie să începem prin a pune pe fundul unei oale încăpătoare o ceapă tocată, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată, după care se adaugă și un strat de afumătură și piept crud de porc, urmând să punem primul strat de sarmale, după care repetăm procesul până în momentul în care rămânem fără sarmale și punem deasupra primul strat de varză murată, ceapă și cimbru. Deasupra urmează să adăugăm și sosul de roșii, după care se completează cu apă, astfel încât lichidul să acopere sarmalele.
La fiecare oră trebuie să mai fie adăugată o ceașcă cu apă, iar timpul de fierbere ideal pentru rețeta de sarmale de Crăciun este între 2 și 3 ore, potrivit hotnews.ro.
Sfaturi pentru a prepara cele mai bune sarmale pentru Crăciun
Sarmalele reprezintă preparatul pe care toți românii îl așteaptă la masa de Crăciun, iar pentru a impresiona toată familia cu rețeta tradițională de sarmale, am pregătit câteva sfaturi pentru ca acestea să vă iasă perfecte. Înainte de a începe împachetarea sarmalelor este important ca foile de varză să fie lăsate în apă rece, astfel încât să își mai lase din sare.
Un secret pe care nu toate gospodinele îl cunosc este să adauge în compoziția ce se împachetează în varză și un morcov pentru a da o aromă aparte. În cazul în care vă doriți ca această compoziție să fie mai bine legată, alături de carne și orez puteți pune și un albuș de ou bătut. Dacă varza nu a fost deloc sărată înainte, putem alege ca sarmalele să fie fierte în zeamă de varză sau borș, alături de apă, astfel încât să nu pierdem din gustul acrișor al sarmalelor.
Pentru a prepara sarmale aveți nevoie de multă răbdare, astfel că acestea trebuie să fie puse la fiert la foc mic spre mediu, ceea ce o să prelungească procesul de fierbere, iar pentru a păstra toate gusturile ingredientelor puteți să folosiți o oală de lut pentru fierberea sarmalelor, la cuptor, dar și pe aragaz, potrivit restograf.ro .