Rețetă de sarmale pentru Crăciun: Cât timp trebuie lăsate la fiert?

Author: Bianca Vidoi

Care este cea mai bună rețetă de sarmale pentru Crăciun

Sursa: libertatea.ro

Sarmalele reprezintă un preparat tradițional românesc ce nu lipsește niciodată de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare, în special de Crăciun.

Rețeta tradițională de sarmale este realizată din foi de varză murată, însă de-a lungul anilor, rețeta originală a suferit modificări, motiv pentru care există acum și sarmale din viță de vie, perfecte pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cum se prepară tradiționalele sarmale românești, dar și cât timp trebuie să fie lăsate le fiert.

Cum se prepară sarmalele de Crăciun

Gospodinele încep deja să se gândească la toate preparatele pe care o să le pună pe masă în ziua de Crăciun, iar sarmalele nu lipsesc de pe lista acestora. De-a lungul anilor, gospodinele au descoperit secretele celor mai savuroase sarmale de Crăciun, unul dintre cele mai importante făcând referință chiar la timpul pe care acestea trebuie să îl petreacă la fiert.

Pentru a prepara rețeta tradițional românească de sarmale la cuptor avem nevoie de 500 g carne tocată de porc, 1 ceapă medie tocată, 50 de grame de orez, o lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce, 2 verze murate medii și 500 de ml suc gros de roșii.

Ceapa pe care o vom folosi pentru a umple foile de varză trebuie tăiată foarte mărunt, urmând să fie pusă la călit într-o tigaie, alături de o lingură de ulei și puțină sare.

Cum se prepară sarmalele perfecte pentru masa de Crăciun
[Sursa: chefspencil.com]

Orezul crud se pune peste ceapa călită ce se află în tigaie și se călește 2 minute la foc mic, timp în care amestecăm constant, după care o punem la răcit. Urătorul pas pe care trebuie să îl facem pentru a prepara cea mai bună rețetă de sarmale pentru Crăciun avem nevoie de un vas mare, în care să punem carnea tocată, peste care turnăm ceapa călită și orezul.

Citește și: Cum să păstrezi proaspătă varza murată la borcan. Secretul bunicilor

În castron începem să adăugăm și sare, piper, cimbru uscat și 2 lingurițe de boia dulce, după care amestecăm până când amestecul este omogen.

Urmează cel mai important pas, mai exact alegerea foilor de varză și tăierea părții ce se află aproape de rădăcină, care este adesea mai tare. Umplem astfel foile de varză cu o lingură de umplutură și le rulăm.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pentru a le fierbe cât mai bine trebuie să începem prin a pune pe fundul unei oale încăpătoare o ceapă tocată, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată, după care se adaugă și un strat de afumătură și piept crud de porc, urmând să punem primul strat de sarmale, după care repetăm procesul până în momentul în care rămânem fără sarmale și punem deasupra primul strat de varză murată, ceapă și cimbru. Deasupra urmează să adăugăm și sosul de roșii, după care se completează cu apă, astfel încât lichidul să acopere sarmalele. 

La fiecare oră trebuie să mai fie adăugată o ceașcă cu apă, iar timpul de fierbere ideal pentru rețeta de sarmale de Crăciun este între 2 și 3 ore, potrivit hotnews.ro.

Sfaturi pentru a prepara cele mai bune sarmale pentru Crăciun

Sarmalele reprezintă preparatul pe care toți românii îl așteaptă la masa de Crăciun, iar pentru a impresiona toată familia cu rețeta tradițională de sarmale, am pregătit câteva sfaturi pentru ca acestea să vă iasă perfecte. Înainte de a începe împachetarea sarmalelor este important ca foile de varză să fie lăsate în apă rece, astfel încât să își mai lase din sare.

Un secret pe care nu toate gospodinele îl cunosc este să adauge în compoziția ce se împachetează în varză și un morcov pentru a da o aromă aparte. În cazul în care vă doriți ca această compoziție să fie mai bine legată, alături de carne și orez puteți pune și un albuș de ou bătut. Dacă varza nu a fost deloc sărată înainte, putem alege ca sarmalele să fie fierte în zeamă de varză sau borș, alături de apă, astfel încât să nu pierdem din gustul acrișor al sarmalelor.

Secrete pentru cele mai bune sarmale pentru masa de Crăciun
[Sursa: vivalafood.ro]

Pentru a prepara sarmale aveți nevoie de multă răbdare, astfel că acestea trebuie să fie puse la fiert la foc mic spre mediu, ceea ce o să prelungească procesul de fierbere, iar pentru a păstra toate gusturile ingredientelor puteți să folosiți o oală de lut pentru fierberea sarmalelor, la cuptor, dar și pe aragaz, potrivit restograf.ro