Sutlacul este unul dintre deserturile tradiționale ale turcilor și a fost inventat încă din vremea Imperiului Otoman, în secolul al XIII-lea. Este, de fapt, o budincă de orez cu lapte, dar modul în care se prepară îi dă o savoare specială.
Sutlacul turcesc, un desert fenomenal
Turcii sunt vestiți în toată lumea pentru deserturile fabuloase pe care le prepară. Unul dintre aceste minunății este și sutlacul, delicioasa budincă de orez cu lapte.
Este adevărat că și noi ne mândrim cu orezul nostru cu lapte, dar sutlacul este la un alt nivel. Crusta crocantă de deasupra și orezul cremos din interior fac din acest desert unul cu totul și cu totul special.
Un mare avantaj al sutlacului este și acela că se prepară din doar câteva ingrediente, pe care cu siguranță le aveți deja în casă.
Ingrediente:
- un litru de lapte
- 250 gr de zahăr
- 100 gr de orez
- 3 linguri de amidon
- un gălbenuș de ou
- esență de vanilie
- coajă de portocală rasă
- zahăr brun, pentru crustă
Cum se prepară sutlacul turcesc
În primul rând, spălați foarte bine orezul, în două ape, și de-abia apoi puneți-l la fiert, într-o oală mai mare.
Orezul trebuie fiert, până în momentul în care devine moale. În acest timp, amestecați laptele, din care puneți deoparte o cană, cu zahărul, cu esența de vanilie și cu coaja de portocală rasă.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
După ce ați omogenizat bine aceste ingrediente, turnați amestecul peste orezul fiert și scurs de apă și puneți cratița pe foc mic. Lăsați orezul cu lapte să fiarbă aproximativ 10 minute.
Laptele pe care l-ați pus deoparte îl amestecați cu amidonul și apoi îl turnați peste orezul cu lapte. Lăsați toată compoziția să mai fiarbă câteva minute, în timp ce amestecați în orez.
Budinca obținută trebuie să fie destul de tare.
Separat, amestecați gălbenușul de ou cu puțin lapte și turnați din această compoziție câte puțin deasupra fiecărei forme cu budincă.
Presărați zahăr brun în fiecare recipient, ca să obțineți o crustă frumoasă.
Așezați formele într-o tavă, pe care o băgați în cuptorul preîncălzit.
Când budinca prinde o crustă deasupra, înseamnă că este gata.Aveți grijă să nu se ardă, pentru că desertul va deveni amar.
Sutlacul turcesc se servește rece. Dacă vă place, puteți să-i presărați puțină scorțișoară deasupra, cât încă este fierbinte.