Rețetă delicioasă de mini gogoși. Cine a inventat pentru prima dată gogoșile?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 dec 2023, 01:20

Gogoașa este un aluat de cofetărie, prăjit parțial și este extrem de populară în întreaga lume.

Sursa: https://pixabay.com/

Pentru cei mici, dar și pentru cei mari, iată o rețetă delicioasă de mini gogoși.

Oamenii din întreaga lume sunt topiți după gogoși. Gogoașa este un aluat de cofetărie, prăjit parțial și este extrem de populară în întreaga lume. Aceasta se găsește sub diferite forme și poate fi prăjită în ulei sau coaptă la cuptor. Iată o rețetă de mini gogoși cu care veți avea succes garantat.

Cine a inventat gogoașa?

Gogoșile sunt adesea realizate din aluat de făină și prăjite parțial în ulei încins, iar forma lor este, de obicei, ca un inel.

Acestea pot fi umplute cu gem, ciocolată sau brânză, în funcție de preferințele celor care le prepară.

Citește și: Chifteluțe de post cu legume și soia la cuptor. Ce mai ușoară rețetă pentru o mâncare sănătoasă

Se spune că gogoașa a fost inventată în America de Nord de către coloniștii olandezi. În secolul XIX, se făcea referire la un tip de gogoașă denumită “oliekoek” (un cuvânt olandez care literar înseamnă “oil cake” – “prăjitura în ulei”) o prăjitură dulce prăjită în grăsime.

În anul 1847, americanul Hanson Gregory a susținut că a inventat gogoașa în formă de inel la bordul unei nave comerciale, pe când avea 16 ani, iar mai târziu i-a arătat și mamei sale cum se procedează.

Prima carte de bucate în care se menționează despre gogoși este un volum englezesc din 1803 în care gogoșile sunt incluse într-o anexă suplimentară de rețete americane.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea gogoașa arăta și avea gustul asemenea gogoașei din zilele noastre și a fost văzută ca o gustare cu adevărat americană.

În anul 2013 a fost descoperită o rețetă despre gogoși (așa numitele “dow nuts”) într-o carte de rețete și sfaturi domestice scrisă în anul 1800 de către soția baronului Thomas Dimsdale. Rețeta a fost oferită baronesei de către o cunoștință care a transcris-o pentru instrucțiunile pentru gătit a unei delicatese locale numită “Hertfordshire nut”.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Zilele de 4-5 iunie marchează aniversarea “Zilelor Gogoașei” a Armatei Salvării din Chicago. Această sărbătoare a fost stabilită în anul 1938 pentru a onora munca depusă de Armata Salvării în Primul Război Mondial.

Citește și: Rețetă tradițional românească: Fasole bătută cu ceapă călită

Rețetă de mini gogoși

Ingrediente:

- 280 g iaurt sau 2 pahare

- 140 g faina sau măsuram cu același pahare de la iaurt, 2 pahare 

- 5 g praf de copt- 1 lingurița 

- 10 g zahar vanilat- 1 plic

- Ulei pentru prăjit

Mode de preparare:

Într-un bol puneți două pahare de iaurt, peste care adăugați făina, o linguriță de praf de copt, un plic de zahăr vanilat și amestecați totul până obțineți un aluat moale. Separat, luați un pahar și puneți o pungă în care turnați aluatul.

Într-o tigaie înaltă puneți uleiul la încins. Pregătiți o farfurie cu hârtie de prosop pentru a absorbi uleiul de pe gogoși. Când uleiul s-a încins, turnați gogoșile în tigaie. Când gogoșile devin aurii, le scoateți pe hârtia de prosop. Într-o altă farfurie, amestecați scorțișoară cu zahăr, în care puneți gogoșile și le rostogoliți.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.