Reteta moldoveneasca de pepeni verzi la murat pentru iarna! Iata care este secretul!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 02 feb 2021, 16:30
Pepeni verzi in saramura pentru iarna, reteta traditional moldoveneasca!

Multe gospodine obisnuiesc sa pregateasca pentru iarna, pe langa nelipsitele gogonele in saramura si pepeni verzi la murat.

Pepenii de mici dimensiuni pregatiti in saramura reprezinta unele dintre cele mai gustoase si sanatoase murături, cu un gust deosebit care completează multe mâncăruri.

Nutritionistii sustin ca fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

Pepeni verzi in saramura pentru iarna, pot fi prezenti la mesele bogate in proteine de sarbatori!

Citeste si: Muraturi tari. Ce sa pui in muraturi ca sa nu se inmoaie! Ingredientele secrete

Citeste si: Saramura pentru muraturi- secretul ca sa-ti iasa perfecta

Ingrediente pentru reteta de pepeni verzi la murat pentru iarna

- pepeni mici cu coaja tare
- ardei iuți
- morcov
- usturoi
- țelină(frunze și rădăcina)
- radacina si frunze de hrean
- crenguțe de vișin
- mărar uscat
- boabe muștar
- piper boabe
- apă
- sare mare, grunjoasa, fara iod (25 de grame de sare la un litru de apa)
- optional: foi de dafin, maghiran, gogonele, castraveti, conopida

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei


Mod de preparare:

Mai intai, pepenii trebuie spalati bine, apoi trebuie înțepați lângă codiță, să aibă pe unde să își tragă saramură.

Așezăm pepenii în butoi împreună cu crenguțele de vișin.

In golurile dintre acestia putem pune castraveti, gogonele, mere, bucati de conopida, morcovi mici intregi sau felii de morcov precum si alte bucati de legume pe care dorim sa le muram.

Folosim spatiul existent la maxim!
Urmează usturoiul, boabele de muștar și de piper.

Cand am terminat de asezat totul in borcan punem deasupra cativa catei de usturoi, cativa ardei iuti (taiati sau intregi) si in final adaugam si frunze verzi de telina, tije uscate de marar si frunze verzi de hrean sau radacina de hrean taiata fasii.

 

Taguri: