Rețetă Paște 2023: Pască cu brânză fără aluat

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 ian 2024, 01:45

Fiindcă se apropie Sărbătorile Pascale, atât ortodoxe cât și catolice, vă propunem o rețetă de Pască cu brânză fără aluat.

Sursa: https://pixabay.com/ro/

Românii adoră pasca și nu concep Sărbătorile Pascale fără aceasta pe masă.

Fiindcă se apropie Sărbătorile Pascale, atât ortodoxe cât și catolice, vă propunem o rețetă de Pască cu brânză fără aluat.

Când a apărut prima dată pasca cu brânză?

Pască sau azimă se referă la un fel de pâine nedospită care e mâncată de evrei religioși în timpul Paștelui evreiesc sau la un cozonac special mâncat de creștini de Paști.

Deşi mulţi autori încearcă să lege existența prăjiturii de Paști de tradiţia iudaică, putem vorbi despre acest aspect doar la nivel simbolic.

Într-adevăr, vechii evrei, în amintirea trecerii  minunate prin Marea Roşie, mâncau miel și pâine nedospită.

Citește și: Rețetă de cozonac: Cea mai pufoasă și delicioasă rețetă. Trucuri pentru un cozonac reușit

Potrivit datinei ebraice mielul se mănâncă cu azimă și cu ierburi amare (maror), pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană, dar la creștini acestea sunt simboluri cu noi semnificații mântuitoare.

Aducerea grâului în secolul al III-lea pe tărâmuri balcanice, Imperiul Bizantin fiind „grânarul” Europei, a făcut ca folosirea pâinii să aibă o utilizare mai largă decât aceea de a prepara prescura euharistică.

Timp de 1.000 de ani, păstorii „vlahi” au circulat cu turmele lor din munții Tatra până în Pindul Greciei, mai apoi în stepele cuprinse între Carpați şi Caucaz și cu ajutorul cașului dulce pus la păstrarea putinii de brad, românul a făcut al doilea element al păştii.

Și astfel, pe unde au trecut păstorii români au lăsat în urma lor practica de a face pască şi plăcinte. În concluzie, putem afirma că pasca de Învierea Domnului a fost inventată din credința poporului român. 

Pregătită în ajun de Înviere, pasca și-a găsit loc la biserică. Oamenii aduc ofranda de pască la Liturghia din noaptea sfântă. La sfârşit, părintele citește „Rugăciunea la binecuvântarea brânzei şi a ouălor, în Sfânta şi Luminata Duminică a Paștilor”.

Credincioșii împart pasca celor care se află la Slujba de Înviere și este primul lucru care se gustă după anafură.

Astfel pasca pregătită de gospodine reprezintă o mărturisire a credinţei poporului român în Înviere.

Citește și: Paștele 2023: Meniu complet pentru masa de Paște. Ce alimente pregătim în această perioadă

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pască cu brânză fără aluat

Ingrediente:

-750 g de brânză de vaci scursă bine

-250 ml de smântână

-200 g de zahăr

-7 ouă

-50 g de unt

-130 g de făină

-70 g de griș

-150 g de stafide

-esență de vanilie

-coajă rasă de citrice: lămâie sau portocală

Mod de preparare:

Spargeți ouăle și puneți-le într-un vas încăpător. Adăugați zahărul și esența de vanilie. Amestecați cu mixerul sau un tel, până când ouăle devin cremoase. Adăugați apoi brânza și amestecați cu o spatulă. Adăugați untul topit și amestecați până se omogenizează. Încorporați puțin câte puțin făina și amestecați bine. Adăugați treptat și grișul, până se incorporează bine (nu uitați de coaja de lămâie și de portocală). Încorporați smântâna și la final adăugați stafidele (acestea pot fi lăsate la înmuiat înainte în esență de rom sau lapte, apoi pot fi tăvălite prin făină albă).

Pentru coacere este bine să folosiți o tavă detașabilă rotundă cu diametrul de 25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 180 de grade aproximativ o oră. Este gata abia când devine aurie pe centru și maronie pe margini. Indicat este să nu o scoateți imediat, lăsați-o să se răcească în cuptor peste noapte, pentru a se închega bine.

Sursă: retete.unica.ro