Ingrediente
1 cozonac mai vechi
200 g zahar
2 fiole rom
Coaja si zeama de la o lamaie
200 ml frisca lichida
Dulceata sau fructe proaspete
Crema de vanilie (optional):
500 g lapte
6 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
125 g zahar
30 g amidon
30 g faina
Mod de preparare
Cozonacul se taie bucati si se imparte in doua parti. Cu jumatate se tapeteaza fundul unei forme de tort si se insiropeaza cu siropul care se face astfel: Zaharul se pune la fiert cu 200 ml apa. Cand a fiert, se adauga romul, coaja de lamaie si zeama de la lamaie.
Se insiropeaza cu jumatate din sirop, se pune frisca peste blatul obtinut (optional chiar si crema de vanilie).
Crema de vanilie
Zaharul cu galbenusurile se bat pana se albesc, se adauga amidonul, se amesteca, apoi se amesteca faina bine cu compozitia existenta. Se fierbe laptele cu vanilia pastrand cateva linguri separat cu care se va dilua crema.
Se toarna cele cateva linguri de lapte peste crema si se omogenizeaza bine. Se adauga jumatate din laptele fierbinte, se amesteca bine iar apoi toata crema se adauga peste restul de lapte. Se aduce la ferbere amestecand cu un tel.
Dupa ce se leaga, se ia de pe foc.