Rețeta perfectă de gogoșari în oțet fără fierbere

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 04:30

Gogoșarii în oțet fără fierbere și fără conservanți sunt delicioși și se prepară imediat. Iată care este rețeta perfectă, pentru cele mai bune murături.

Chiar dacă nu este sezonul murăturilor, asta nu înseamnă că nu puteți să puneți câteva borcane de gogoșari în oțet, mai ales dacă vi s-au terminat proviziile pe care le-ați făcut în toamnă. Noi vă dezvăluim cea mai bună rețetă, fără niciun pic de conservanți. 

Gogoșari în oțet, fără fierbere. Rețeta ideală

Murăturile merg de minune lângă diverse fripturi și dacă sunt preparate în casă, fără conservanți, sunt cu atât mai bune și mai sănătoase. 

Gogoșarii nu trebuie să lipsească din casa niciunei gospodine. Și cum Paștele se apropie, ideal ar fi să vă pregătiți din timp cu mai multe borcane de gogoșari în oțet, fără fierbere. 

Aceștia se fac imediat, din doar câteva ingrediente și ies delicioși. În plus, se mențin tari și pot fi mâncați chiar și peste câteva luni. Vor fi la fel de buni.

Ingrediente: 

  • 4 kg de gogoşari
  • 400 ml oţet de vin de 9 grade
  • 400 gr zahăr
  • 80 gr sare pentru murături
  • o legătură frunze de ţelină
  • o lingură de boabe de piper
  • o lingură de boabe de muştar
  • trei bucăţi de hrean
  • câţiva căţei de usturoi
  • câteva frunze de dafin

Cum se prepară gogoșarii în oțet, fără fierbere

În primul rând, este extrem de important să știți să alegeți gogoșarii, atunci când îi cumpărați. Uitați-vă cu atenție să fie tari și să nu aibă urme de lovituri sau pete. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Îi spălați foarte bine, pentru că sigur sunt stropiți. Apoi îi curățați de semințe și de cotoare și îi tăiați în bucăți potrivite ca mărime. Ideal este să îi tăiați în patru. 

Într-un vas mai mare, amestecați oțetul cu zahărul și cu sarea, până când se dizolvă ambele. După aceea, puneți gogoșarii în această compoziție și acoperiți vasul cu un prosop de bucătărie. 

Lăsați gogoșarii să stea așa peste noapte. A doua zi, așezați gogoșarii în borcane sterilizate și printre ei, strecurați și fâșii de hrean, boabe de piper, boabe de muștar, frunze de țelină, foi de dafin și căței de usturoi. 

La final, turnați zeama de oțet cu zahăr în fiecare borcan, în așa fel încât gogoșarii să fie acoperiți în totalitate. În cazul în care nu vă ajunge zeama pentru toate borcanele pe care le aveți, puneți oțet de vin, de 9 grade. 

Apoi puneți capacele și închideți foarte bine borcanele, ca să nu cumva să ia aer. Țineți gogoșarii într-un loc răcoros, ferit de soare. Îi puteți așeza chiar și în frigider. 

Gogoșarii în oțet, fără fierbere, vor fi gata în aproximativ 7 săptămâni.