Reteta Ratatouille - cea mai cunoscuta tocanita de legume din lume

Autor: L.S.
Actualizat: 25 ian 2021, 14:50

Ratatouille se poate servi alaturi de o portie de orez, paste sau branza sarata, dar este delicioasa si simpa.

Ratatouille ingrediente:

40 g unt/ unt de cocos/ margarina/ 30 ml ulei

100 ml ulei

2-3 catei usturoi

2 cepe medii

1 ardei gras rosu

1 ardei gras galben

1 dovlecel mare sau 2 buc. medii

1 vanata mare sau 2 buc. mici

4-6 rosii sau 2 rosii si o conserva pulpa rosii

1 lingurita varfuita sare

1 lingurita ierburi de provence

1 lingurita rasa piper proasapat macinat

Citeste si: Reteta de post. Chiftele cu cartofi si orez, la cuptor

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Pancakes de post. Rețetă cu mere și banane

Citeste si: Chifle Kaiser. O rețetă delicioasă de pâinici făcute în casă

Ratatouille Mod de preparare:

Topim untul in uleiul incins, apoi calim usturoiul pana devine auriu. Il scoatem din oala in acest moment, l-am folosit doar pentru a aroma uleiul.

Adaugam in uleiul cu unt aromate ceapa taiata julien. Daca feliile sunt prea mari le putem taia in jumate. Lasam la foc mic-mediu timp de 5 minute, cu capacul pus, apoi adaugam ardeii si ii lasam calim cu capac, in jur de 5 minute. Vom amesteca din cand in cand.

Dupa acest interval adaugam dovleceii taiati in cuburi/fasii/felii mari, apoi amestecam pentru omogenizarea compozitiei, punem capacul si lasam alte 5 minute – avem grija sa mai amestecam de cateva ori in acest interval daca legumele nu lasa suficient suc.

Repetam operatiunea si cu vinetele taiate dupa modelul doveleceilor.

Adaugam rosiile taiate felii (sau conserva daca nu suntem in mijlocul verii, cand avem din belsug rosii coapte si gustoase), asezonam cu sare, piper si ierburi de provence si mai lasam 5 minute.

Mutam compozitia intr-un vas termorezist astfel. Scurgem sucul lasat si il punem pe fundul vasului. Aranjam primul strat de legume, turnam iar sos, apoi punem al doilea rand de legume.

Am preferat sa le aranjez pe randuri, pentru o prezentare cat mai frumoasa. Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-30 minute, pana scade putin sosul nostru si prinde consistenta.

sursa: divainbucatarie.ro

Citeste si: Reteta Briam- Ghiveci grecesc de legume

Citeste si: Reteta de post- Paste cu legume la cuptor

Citeste si: Mare atentie! Ce se intampla in corpul tau daca mananci prea multe banane