Rețeta simplă și delicioasă de cataif. Cum faci celebrul desert turcesc din tăieței

Autor: Bianca Vidoi

Rețeta simplă de cataif

Sursa: freepik

Bucătăria turcească ascunde nenumărate elemente ce sunt folosite adesea la baza preparatelor, iar cataiful este unul dintre ele.

Bucătăria turcească este recunoscută în întreaga lume pentru combinația de arome și de texturi pe care o pune la dispoziție. Termenii de halva, baclava sau cataif poate vă sună cunoscut, iar acest lucru se întâmplă deoarece sunt numele celor mai celebre deserturi din Turcia. Iată cum se realizează celebrul desert turcesc din tăieței, cataif.

Ce este și cum se prepară cataif

Cataiful este o rețetă celebră din Turcia, iar la baza acestui preparat tradițional se află tăiței subțiri, cunoscuți adesea sub denumirea de „păr de înger”.

Tăiețeii folosiți pentru prepararea cataifului au această denumire datorită texturii pe care o au, dar și pentru gustul subtil pe care îl aduc celebrului desert.

Acești tăieței sunt umpluți adesea cu umplutură de migdale sau nuci și sirop de zahăr, la care se adaugă scorțișoară sau cuișoare pentru un plus de savoare. Această umplutură este înfășurată în tăieței, după care este pusă în cuptor.

Pasul ce aduce între preparatul la un alt nivel este însiroparea cu un sirop de zahăr și lămâie.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Rețeta simplă de cataif

Pentru realizarea cataifului turcesc vom avea nevoie de un kilogram de mere, 600 de grame de tăieței speciali pentru cataif sau o fidea foarte fină, 200 de grame de zahăr o

linguriță de sare și o cană cu lapte. Primul pas pe care trebuie să îl realizăm pentru prepararea acestui cataif este spălarea și curățarea merelor, după care urmează tăierea acestora în felii subțiri.

Citește și: Bucate ca pe vremea lui SULEYMAN! Iata ce secrete trebuie sa stii pentru a pregati o masa turceasca delicioasa VIDEO

Deasupra feliilor de măr vom turna 100 de grame de zahăr, după care le vom lăsa la macerat pentru o oră.

Urmează să punem la fiert tăiețeii în apă cu sare, după care îi scurgem și să așezăm într-o tavă cu pereţii înalţi şi unsă cu mult unt. În jumătatea acestora facem un gol în care răsturnăm merele. Urmează să punem cataiful la cuptor până în momentul în care se rumenește, timp de 30 de minute, după care adăugăm laptele îndulcit cu 100 de grame de zahăr. După acest pas mai lăsăm preparatul la cuptor pentru 10- 15 minute, potrivit adevarul.ro.

Cum se face aluatul de cataif

Aluatul de cataif poate fi achiziționat din comerț, însă acesta poate fi preparat și acasă. Pentru această rețetă avem nevoie de 160 de făină albă pe care o punem într-un bol, peste care punem 120 de grame de amidon de porumb și o linguriță de sare. Amestecăm foarte bine ingredientele și adăugăm trei lingurițe de ulei și 330 de mililitri de apă, după care omogenizăm compoziția.

Pentru a realiza acele fire subțiri trebuie să găurim dopul unei sticle, sticlă în care vom pune aluatul strecurat pentru a scăpa de cocoloașe. Urmează să ungem o tigaie cu ulei și să punem aluatul cu ajutorul sticlei cu dopul găurit. Atunci când aluatul începe să se deformeze trebuie să îl adunăm pentru a nu se arde. Toate fășiile trebuie să stea acoperite cu prosopul pentru a nu se usca până când sunt folosite.