Fie că este post sau nu, gătită sub formă de supă, iahnie sau bătută, românii adoră mâncarea de fasole. Iată, mai jos, rețea tradițională de fasole bătută.
Care este istoria fasolei?
Fasolea de grădină, cunoscută şi sub numele de păsulă, făsui, făsuică, fasole etc., a devenit cunoscută în Europa începând cu secolul al XVI-lea.
A fost adusă pentru prima dată în europa de către spanioli şi portughezi de pe platourile înalte ale Americii Centrale şi de Sud, unde triburile de tolteci şi azteci au cultivat-o şi folosit-o în hrana
Păstăile verzi de fasole prezintă o valoare energetică ridicată între legume, circa 42 de calorii, deoarece conţine 6,4% hidraţi de carbon, 2,9% substanţe albuminoide, mari cantităţi de vitamină A şi acid ascorbic, carotină, vitamina B, B2, săruri minerale etc.
Fasolea este bogată în săruri minerale, în special în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier etc, boabele de fasole conţin cea mai mare cantitate de cupru dintre toate alimentele de origine animală şi vegetală. Lipsită de vitaminele A, G şi D, în schimb ea este bogată în caroten, B2, PP, B6 şi E (tocoferol).
Citește și: Cele mai delicioase rețete de post cu spanac: Trei feluri de mâncare pentru această perioadă
Rețeta de fasole bătută
Ingrediente:
- 500 g fasole boabe
- 50 ml ulei
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- 200 g suc de roșii
- 2 cepe
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de boia
- 1 linguriță de sare
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Spălați bine fasolea și puneți-o într-o cratiță cu apă rece. Indicat este să o pregătiți cu o seară înainte, pentru a sta la înmuiat întreaga noapte.
În ultima apă, adăugați sarea și lăsați oala pe foc timp de o oră și jumătate – două, în funcție de boabele pe care le aveți. Înainte de a lua fasolea de pe foc, încercați un bob pentru a vedea că este moale și se poate zdrobi ușor.
Citește și: Saleuri cu cașcaval, mac, susan și chimen – o rețetă pentru toată lumea
Scurgeți de apă fasolea bine fiartă și o puneți într-un blender. Să păstrați și o ceșcuță din apa în care a fiert, pe care o puteți adăuga astfel încât pasta de fasole să nu fie prea tare. Separat, pisați bine usturoiul și îl amestecați cu fasolea, adăugați ulei și potriviți de sare.
După ce ați terminat cu fasolea, curățați ceapa și o tăiați solzișori. Căliți ceapa câteva minute în puțin ulei, iar când devine aurie adăugați boia, sucul de roșii, sare și piper.
Adăugați acest sos peste fasolea bătută, lăsați să se răcească și o puteți mânca pe o felie de pâine, pe lipie, ca aperitiv sau ca fel principal alături de salată.