Inca de pe vremea bunicilor nostri, cârnaţii de casă erau nelipsiţi de pe masa de Crăciun. Fiecare regiune a ţării are specificul ei în ceea ce priveşte prepararea cârnaţilor de porc în casă. Astfel, in Oltenia şi in Muntenia, gospodinele folosesc pentru un plus de gust, zeamă de la oase. În Banat şi Bucovina cei mai buni cârnaţi se fac din carne tocată la mână, nu la maşina de tocat.
Cârnaţii de casă dupa reteta traditionala se pregătesc la scurt timp după tăierea porcului. Oricine poate să-și prepare niște cârnați delicioși în casă, urmând aceasta reţeta tradiţionala de cârnaţi pentru a avea pe masa numai bunatati de sarbatorile de iarna.
Reteta traditionala de carnati pentru sarbatorile de iarna
Una dintre cele mai vechi retete de carnati traditionali este cea din Bucovina. Unde gospodinele mai intai pregatesc carnea pentru cârnaţi, care se toacă la sită mare a maşinii de tocat sau direct cu mâna. Specificul locului consta in amestecul de carne de porc cu carne de vită şi oaie.
Asadar, cârnaţii de casă ca în Bucovina se prepara cu urmatoarele ingrediente: o lingura sare, o lingurita cimbru, o lingurita piper, 1.5 kg carne de oaie slaba, 1.5 kg carne de oaie foarte grasa, 1.5
Carnea se toacă cu sita mare de la masina de tocat, se adauga mirodeniile si usturoiul pisat. Si apoi se umplu maţele de porc cu ajutorul dispozitivului special de la maşina de tocat.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citeste si: Carnati de Craciun. Retetele si secretele celor mai buni carnati din Romania
Citeste si: Asa prepari cei mai buni carnati pentru Craciun. Reteta pe care o faceau bunicii nostri