Rețetă tradițională de Sf. Andrei 2024: Cum se prepară turta care le ajută pe fete să își viseze ursitul în noaptea de 29 noiembrie

Autor: Cristina Mocanu

Rețetă tradițională de Sf. Andrei 2024

Sursa: pixabay.com

Pe data de 29 noiembrie, fetele din România pregătesc o turtă care le va ajuta să își viseze ursitul. Cum se prepară aceasta?

De Sfântul Andrei, pe data de 29 noiembrie, românii păstrează vii numeroase tradiții vechi, pline de semnificații. Una dintre cele mai fascinante și practicate este legată de prepararea turtei de Andrei, un ritual dedicat fetelor nemăritate care doresc să își viseze ursitul. Această practică, păstrată din generație în generație, implică pregătirea unei turte sărate care, consumată înainte de culcare, ajută fetele să descopere în vis cine le va fi sortitul.

Tradiția spune că, dacă fata mănâncă turta sărată și nu bea apă înainte de a merge la somn, în vis îi va apărea bărbatul destinat, oferindu-i apă pentru a-și potoli setea. Aceasta este doar una dintre multele superstiții care fac din Noaptea Sfântului Andrei un eveniment plin de magie.

Legenda turtei lui Andrei și importanța sa

Turta lui Andrei este mai mult decât o simplă rețetă.

Ea simbolizează dorința fetelor nemăritate de a descoperi ce le rezervă viitorul. Acest obicei străvechi se desfășoară în ajunul zilei de Sfântul Andrei, o sărbătoare cu puternice influențe precreștine. Oamenii credeau că noaptea dinaintea acestei zile este încărcată de energii mistice, fiind momentul ideal pentru a efectua ritualuri de dragoste și protecție.

Fetele care doreau să își afle ursitul urmau cu strictețe rețeta turtei lui Andrei, asigurându-se că aceasta este suficient de sărată.

După ce consumau turta, se spune că în vis li se contura chipul viitorului lor soț. În același timp, usturoiul, considerat un element protector, era folosit pentru a alunga spiritele rele care se credea că bântuie în această noapte specială.

Citește și: Sf. Andrei, 30 noiembrie 2024: De ce fetele tinere trebuie să mănânce turte sărate în această zi! Motivul pentru care femeile nu mai au voie să țese și să toarcă până la Crăciun

Rețeta tradițională a turtei lui Andrei

Turta lui Andrei este extrem de simplu de preparat, iar ingredientele necesare sunt la îndemâna oricui. Iată cum se face:

Ingrediente:

- 500 g făină de grâu

- 250 ml apă călduță

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu am trecut prin greutăți cu ea și suntem atât de apropiați, pentru că am sprijinit-o!"

- 25 g drojdie sau 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (pentru varianta tradițională fără dospire)

- 1 linguriță de sare (sau mai mult, conform tradiției)

- Ulei pentru prăjit (opțional, pentru cei care preferă o variantă mai modernă)

Mod de preparare:

Pentru început, drojdia se dizolvă în apă călduță și se lasă să se activeze câteva minute.

Într-un castron mare, se pune făina și se face o adâncitură în mijloc, unde se adaugă amestecul de apă și drojdie. Se presară sarea și se începe frământarea, obținându-se un aluat elastic și ușor de modelat. Aluatul se lasă la dospit timp de 30-40 de minute, până își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut, se împarte în bucăți mici, care se modelează în turte plate, de aproximativ 1 cm grosime. Turtele se pot coace pe plita sobei sau într-o tigaie uscată, la foc mic, până când devin aurii pe ambele părți. Pentru o variantă mai modernă, acestea pot fi prăjite în ulei încins sau coapte în cuptor, la 200°C, timp de 10-15 minute.

Turta de Andrei trebuie consumată imediat după preparare, înainte de culcare, respectând tradiția de a nu bea apă după ce a fost mâncată.

Citește și: Rugăciunea pe care creștinii o rostesc de Sfântul Andrei 2024! Îi ajută pe credincioși să își îndeplinească dorințele

Alte obiceiuri din Noaptea Sfântului Andrei

Pe lângă pregătirea turtei de Andrei, românii respectă și alte obiceiuri specifice acestei nopți. Usturoiul joacă un rol central, fiind folosit pentru protecție. Se unge cu usturoi cadrul ușilor, ferestrelor și alte locuri pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. De asemenea, gospodarii atârnă șiruri de usturoi la intrare și lasă candela aprinsă pentru a ține la distanță vârcolacii.

Pentru a afla mai multe despre viitor, fetele așează fire de busuioc sub pernă, iar dimineața verifică dacă acestea au rămas intacte. Un alt obicei interesant implică plantarea grâului, pentru a prezice prosperitatea anului ce urmează.

Astfel, noaptea Sfântului Andrei este un prilej de a păstra vie o tradiție veche și fascinantă. Pregătirea turtei lui Andrei este mai mult decât o activitate culinară; este un ritual magic care conectează fetele nemăritate cu un trecut plin de superstiții și mister. Dacă vrei să te bucuri de farmecul acestei nopți, încearcă să prepari turta sărată și respectă obiceiurile transmise din generație în generație. Poate că, în această noapte specială, îți vei descoperi ursitul!