Reteta urda. Cum sa o prepari la tine acasa

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 26 ian 2021, 10:35
Reteta urda. Cum sa o prepari la tine acasa

Reteta urda de casa. Urda de casa sau ricotta este un produs lactat preparat prin re-fierberea zerului ramas de la branza. Cel mai des urda se prepara din lapte de oaie, insa se poate face si din lapte de vaca.

 

Reteta urda de casa- Ce este urda?

Ricotta nu este ce numim noi branza de vaci, din acest motiv nu o putem folosi la prepararea papanasilor sau a altor feluri care cer branza de vaci. Ricotta este urda, fiind mai slaba, cu alta textura si deloc acida (acrisoara). Zerul ramas de la branzeturi se prelucreaza termic, iar asta duce la coagularea proteinelor care formeaza urda.

Urda este recomandat sa se consume in 1-2 zile si se tine la frigider.

Reteta urda de casa- La ce se foloseste urda?

Urda de casa este moale si se poate folosi la diverse preparate: placinte, clatite, prajituri. Din din aproximativ 10-12 litri de zer, obtinut din lapte de oaie mai gras, poate rezulta 1 kg de urda. Atunci cand vorbim despre lapte de vaca randamentul este mai redus.

Reteta urda de casa- Mod de preparare

Zerul obtinut dupa prepararea branzeturilor trebuie prelucrat termic, la o temperatura constanta de 85-90° C, fara sa ajunga la fierbere. Se iau doua oale care se potrivesc. In prima am pus apa la fiert pana la o treime si deasupra ei am asezat oala mai mica cu zer. Trebuie sa aveti grija ca oala de sus sa nu atinga apa.

Se pune totul pe foc si se asteapta sa fiarba apa din oala mare, apoi se reduce focul la jumatate si se amesteca destul de des. In acest mod se obtine exact temperatura dorita si nu riscati sa ajunga la fierbere. Puteti folosi chiar si un termometru. Proteinele incep sa se coaguleze si ajung sa inoate la suprafata. Procesul de fierbere dureaza cam 50 de minute.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: 7 alimente care devin toxice daca le reincalzesti

Citeste si: Dieta Adele: cum sa slabesti 3.5 kilograme in 7 zile

Citeste si: Rețetă socată de casă. Cea mai aromată rețetă de suc natural

Citeste si: Rețetă tacos. Prepară mâncarea mexicană la tine acasă

Reteta urda de casa. Dupa ce urda este gata se trece la strecurat. Pentru asta este nevoie de un vas incapator (3 l), de o strecuratoare mare si de un tifon de aproximativ 50×50 cm. Compozitia se strecuara prin tifon, polonic cu polonic.

Dupa ce se strecuara toata compozitia, fiind vorba de un proces destul de anevoios, in tifon a ramas urda. Lichidul scurs a ramas aproape transparent si nici nu mai are valoare nutritiva, astfel ca poate fi aruncat sau dat la animale.

Se iau capetele tifonului si am legat totul cu sfoara. Sus se face o bucla innodata de care sa pot agata tifonul la scurs.

Reteta urda de casa. Urda se lasa la scurs cateva ore sau peste noapte. La inceput lichidul ramas curge destul de tare, insa apoi va picura tot mai rar.

 

Taguri: