Retete de socata cu flori proaspete: cum faci socata dulce

Autor: B.M.
Socata

Lista de retete de socata cu flori proaspete: cum faci socata dulce usor si rapid.

Pentru multi dintre noi socata reprezinta bautura copilariei. In acelasi timp, mai ales o data cu venirea verii, socata reprezinta o alternativa excelenta si sanatoasa la sucurile din comert care, de multe ori, sunt pline de chimicale.

Socata nu este insa numai o excelenta bautura racoritoare, ci are si numeroase beneficii pentru organism; socul este considerat a fi o planta medicinala. Printre altele, socata poate preveni si poate trata inflamatiile.

Socata regleaza tranzitul intestinal si reduce durerile reumatice.

Socata poate combate si infectiile la nivelul plamanilor si ajuta in ameliorarea altor infectii respiratorii, precum astmul. Nu in ultimul rand, datorita continutului bogat de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, socata reduce nivelul colesterolului rau din organism si poate preveni aparitia anumitor boli ale inimii.

Citeste si: Cea mai bună rețetă de socată fără drojdie. Învață să o prepari!

Retete de socata cu flori proaspete: varianta cu 4 ingrediente

Poti prepara socata intr-un mod foarte simplu, cu doar 4 ingrediente. Aveti nevoie de urmatoarele:

Ingrediente socata simpla

  • 8 flori de soc
  • 500 grame de zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lămâie tăiată felii
  • 5 litri de apa

Modul de preparare este foarte simplu: intr-un borcan de sticla de cinci litri se pune apa cu zaharul diluat.

Se amesteca foarte bine, dupa care se introduc florile de soc, zeama de lamaie si lamaia taiata felii.

Se acopera borcanul cu o panza si se lasa la fermentat timp de 2- 3 zile, de preferat la temperatura camerei. Foarte important este sa amestecam socata de doua ori pe zi, in toata perioada de fermentare. Iti dai seama ca socata a fermentat in momentul in care vezi ca a facut acid.

Se strecoara pentru a elimina impuritatile si se serveste rece sau cu cuburi de gheata, dupa preferinte.

Citeste si: Rețetă socată de casă. Cea mai aromată rețetă de suc natural

Retete de socata cu flori proaspete: varianta fara zahar

Pentru cei care nu au voie sau nu vor sa consume zahar, se poate prepara o varianta de socata si fara zahar.

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Ingrediente socata fara zahar

  • 12 flori de soc
  • 150 de grame de stafide
  • trei lamai feliate, necuratate de coaja
  • 3 litri de apa plata

Modul de preparare este similar, insa din cauza lipsei zaharului s-a micsorat cantitatea de apa, s-a marit cantitatea de lamai folosite si s-au introdus in reteta stafidele, care au rolul de a indulci produsul final.

Socata se prepara tot intr-un borcan de plastic. Se pun toate ingredientele in interiorul lui, se amesteca foarte bine dupa care se acopera cu o panza si se lasa la fermentat la lumina soarelui. Nu uitati sa amestecati bine compozitia de doua ori pe zi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dupa aproximativ 3- 4 zile socata se poate gusta; va fi cel mai probabil gata. Se muta in recipiente mai mici si se consuma de preferat rece, pentru a simti foarte bine aromele.

Citeste si: Pericolul din frigiderul tau: "Daca aveti un miros urat in bucatarie...''

Retete de socata cu flori proaspete: varianta cu drojdie

Aceasta varianta este mai greu de preparat si implica folosirea drojdiei. Gustul insa va fi mult mai aromat si mai patrunzator. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Ingrediente socata cu drojdie

  • 10 litri de apa
  • 12 flori de soc
  • 2 kilograme de zahar
  • 25 de grame de drojdie proaspata
  • 4 linguri de otet de mere
  • doua lamai mari
  • un plic de sare de lamaie

Umpleti o oala cu capacitatea de 10 litri cu apa, adaugati lamaia taiata marunt si florile de soc dupa care puneti la fiert. Cand socata da in clocot stinge focul si las-o sa se mai raceasca.

Atunci cand atinge o temperatura acceptabila (nici prea fierbinte, nici prea rece) adauga sarea de lamaie, otetul si drojdia si mesteca foarte foarte bine.

Acopera borcanul cu un prosop si lasa-l la fermentat timp de 5- 6 zile, in lumina soarelui. Nu uita sa amesteci socata cu o lingura de lemn de doua ori pe zi. Cand socata fermenteaza strecoar-o si depoziteaz-o la rece in recipiente mici.

Citeste si: Înghețată de casă la cornet. Cum să o prepari rapid

Retete de socata cu flori proaspete: cum faci sirop de soc

Poate ca iti doresti sa bei socata si in alta perioada din an, nu doar acum, cand este sezonul florilor de soc. Exista o varianta simpla si pentru acest lucru: siropul de soc. Pentru a prepara siropul de soc aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Ingrediente sirop de soc

  • 20 de flori de soc
  • jumatate de litru de apa
  • jumatate de kilogram de zaharul
  • o lamaie mare

Mod de preparare: spala mai intai florile de soc, pentru a te asigura ca nu mai au praf sau insecte mici prin ele. Ulterior fierbe intr-o oala apa in care ai pus zaharul si cojile de lamaie.

Dupa ce amestecul fierbe stinge focul si adauga zeama rezultata din stoarcerea lamaii. La final, dupa ce continutul din oala ajunge la temperatura camerei adauga florile de soc.

Acopera oala cu o farfurie si lasa siropul la macerat intr-un loc umbros sau chiar in frigider timp de 5- 6 zile. Cand vrei sa prepari o socata adauga o lingurita de sirop de soc intr-un pahar peste care pui apa plata sau apa minerala, dupa preferinte.

Socata: ce alte beneficii mai au florile de socata

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, socata are multiple beneficii pentru organism. S-a demonstrat ca extractul din flori de soc imbunatateste functionarea rinichilor, ajutand la eliminarea nisipului si a caliculilor renali. Ceaiul din flori de soc este de asemenea foarte eficient in tratarea afectiunilor vezicii urinare.

S-a demonstrat ca florile de soc previn aparitia artritei si curata sangele de toxine. Daca ai boli de piele, precum acnee, psoriazis sau diferite eczeme, poti folosi flori de soc pentru a le trata.

Florile de soc pot fi folosite cu succes si in curele de slabire: ajuta la eliminarea apei din organism si stimuleaza digestia. Nu in ultimul rand, florile de soc sunt extrem de eficiente in tratarea infectiilor provocate de virusii gripali si ajuta la combaterea bronsitei, laringitei, faringitei sau rinitei.

Socata: cine nu ar trebui sa consume socata

Este foarte important de mentionat ca socata nu ar trebui consumata de femeile insarcinate sau de femeile care alapteaza, din cauza unor compusi toxici care se regasesc in florile, tulpina sau frunzele socului.

De asemenea, este nerecomandat ca fructele de soc sa fie consumate; acestea sunt toxice si pot produce intoxicatii, voma si diaree. Nu in ultimul rand, socata nu ar trebui consumata de copiii cu varste mai mici de 12 ani sau de persoanele care stiu ca au o sensibilitate a sistemului digestiv.