Retete sparanghel: cum sa gatesti corect sparanghel

Autor: B.M.
Sparanghel

Retete sparanghel: cum gatesti corect sparanghelul. Trucuri ca sa iti iasa gustos, ca la restaurant.

Sparanghelul este o planta care capata o popularitate din ce in ce mai mare si in bucataria romaneasca. Pe langa gustul desvarsit, putini stiu ca sparanghelul are o multime de vitamine si minerale esentiale pentru organism, precum vitaminele A, C, E, K si glutation, un antioxidant ce poate preveni aparitia cancerului.

Astfel sparanghelul, supranumit si hrana regilor, are efecte fantastice asupra sanatatii. Iata cum sa gatesti sparanghelul corect, in asa fel incat sa iti iasa si gustos si sa ii pastrezi si beneficiile.

Citeste si: Lista cu legumele si fructele cu cele mai multe pesticide

Retete sparanghel: cum pregatesti sparanghelul pentru gatit

Sparanghelul poate fi gatit in diverse moduri, insa este obligatoriu ca de fiecare data sa il cureti asa cum trebuie inainte de a-l prepara. Cel mai bine este sa clatesti sparanghelul foarte bine sub un jet de apa rece si sa ii rupi capatul mai gros, deoarece acesta este usor lemnos si se mananca destul de greu.

Poti gati tijele de sparanghel intregi, pentru un efect spectaculos in farfurie, dar si taiate in segmente mai mici, de cativa centimetri lungime.

Citeste si: Pappardelle cu creveti "black tiger"- o reteta speciala, cu un gust special

Retete sparanghel: cum gatesti corect sparanghelul

Poti incerca sa gatesti sparanghelul la abur; aceasta este cea mai rapida varianta.

Sparanghelul trebuie tinut la abur in jur de 3- 5 minute, dupa care poate fi consumat.

Poti testa daca sparanghelul este gatit foarte usor. Infige o furculita in el, daca intra usor, inseamna ca sparanghelul este facut.

Un truc foarte important, daca alegi aceasta modalitate de gatire: dupa ce l-ai pregatit la abur, pune sparanghelul sub un jet de apa rece. Isi va pastra astfel culoarea si consistenta mai multa vreme.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sparanghelul poate fi gatit si la cuptor. Pune tijele pe o tava pe care ai tapetat-o in prealabil cu hartie de copt.

Stropeste-le cu ulei de masline, adauga sare si piper si baga-le la cuptor timp de 10-15 minute, la o temperatura de aproximativ 180 de grade Celsius.

Rezultatul va fi savuros, un sparanghel crocant, usor aramiu, cu o savoare complexa si puternica.

Poate parea greu de crezut, insa sparanghelul poate fi pregatit foarte rapid si foarte usor la gratar. Unge tijele de sparanghel cu ulei de masline, condimenteaza-le cu sare si piper si pune-le pe gratar.

Lasa-le in jur de 1-3 minute pe fiecare parte, in functie de grosimea tijei.

Citeste si: Tine dieta care te ajuta sa ai orgasme mai puternice! Uite ce trebuie sa mananci la fiecare masa

Retete sparanghel: cum sa NU gatesti sparanghelul

O modalitate de gatire a sparanghelului pe care este bine sa o eviti este fierberea.

Prin fierbere sparanghelul devine foarte moale si isi pierde consistenta bogata. In plus, o mare parte dintre nutrientii esentiali pe care ii contine sunt eliminati prin fierbere. Vei consuma astfel o leguma care nu va avea un aport nutritional semnificativ.

Citeste si: Un muncitor roman din Germania a rupt tacerea: "Un coleg a fost depistat pozitiv, nimeni nu-i acorda niciun ajutor, nici macar mancare"

Retete sparanghel: ce beneficii are consumul de sparanghel

Consumul de sparanghel are o multime de beneficii pentru organismul uman. Sparanghelul este leguma numarul 1 pe care ar trebui sa o consumi daca intentionezi sa slabesti sau sa urmezi un proces de detoxifiere.

O portie de sparanghel contine foarte mult potasiu, element care te ajuta sa elimini grasimea de pe abdomen. De asemenea, o portie de sparanghel are 3 grame de fibre, care ajuta digestia, si numai 40 de calorii. Sparanghelul nu contine colesterol sau grasimi, il poti consuma astfel fara grija.

Un alt element important continut de sparanghel este glutation, un aminoacid care ajuta la mentinerea tineretii pielii. Sparanghelul contine si foliati, compusi anticancerigeni care reduc in plus aparitia bolilor de inima si ajuta la ameliorarea durerilor.

Nu in ultimul rand, sparanghelul este extrem de bogat in vitamina K, ce ajuta la prevenirea osteoporozei si osteoartritei.

 

Taguri: