Revelion 2023. Dulcele copilăriei: Albă ca Zăpada, o rețetă de nota zece

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 sep 2023, 01:35

Dulcele copilăriei: Albă ca Zăpada, o rețetă de nota zece

Sursa: https://pixabay.com/

Românii iubesc dulciurile pregătite în casă, iar Albă ca Zăpada este una dintre prăjiturile pe care gospodinele o pregătesc de Sărbători.

Copiii iubesc Albă ca Zăpada, și nu este vorba de personajul Disney, ci dulcele copilăriei, acea prăjitură învelită cu cremă albă, de lămâie.

Rețeta Albă ca Zăpada

Ușor de pregătit și cu un gust dulce acrișor, în care lămâia se îmbină perfect cu esența de vanilie, Albă ca Zăpada este unul dintre deserturile preferate de copii, dar și de către adulți.

Gospodinele aleg să pregătească acest dulce, de obicei, în preajma sărbătorilor de iarnă. Prăjitura Albă ca Zăpada, cunoscută și sub denumirea de Lămâița, este una dintre cele mai vechi și îndrăgite prăjituri. Pe lângă această prăjitură, potrivit tradiției românii pregătesc tradiționala salată de boeuf, friptură și sarmale. În seara dintre ani copiii merg cu plugușorul, iar a doua zi se duc cu uratul, cu Sorcova.

Citește și: Cel mai bun tiramisu după rețeta originală. Desertul cu care îi vei cuceri pe cei dragi

Și pentru că se apropie Revelionul, iar multe gospodine vor să își impresioneze rudele și prietenii, v-am pregătit rețeta clasică de Albă ca Zăpada. Astfel că, în timp ce veți mânca, vă veți aduce aminte de copilărie.

Ingrediente:

Pentru foi:

- 2 ouă

- 125 g zahăr

- 125 ml lapte

- 125 ml ulei

- 1 linguriță praf de copt

- 1/2 linguriță bicarbonat

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Sare

- 2 lingurițe esență de lămâie

- 700 -750 gr făină

Pentru cremă:

- 1500 ml lapte

- 200 g făină

- 150 g zahăr

- 300 g unt

- zeama de la o lămâie

- 2 lingurițe esență de lămâie

- 30 g zahăr vanilat

Mod de preparare:

Pentru aluat, amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul, apoi adăugăm uleiul, laptele și esența. Amestecăm o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul și le cernem peste celelalte ingrediente. Apoi punem și restul de făină și frământăm un aluat nelipicios pe care îl lăsăm la odihnit 15-20 de minute, acoperit cu un bol.

După acest interval, împărțim aluatul în patru și coacem patru foi pe dosul unei tăvi de 24/36 cm, câte 3-4 minute, la 180 de grade. Pentru cremă, amestecăm într-un vas făina cu zahărul și puțin lapte rece si omogenizăm compoziția Adăugăm și restul de lapte și fierbem crema până se îngroașă ca o budincă. La final, adăugăm esența. O dăm la rece acoperită cu o folie direct pe ea, pentru a nu prinde crustă. Mixăm untul moale cu zahărul vanilat și îl încorporăm în crema răcită, adăugând, după gust și zeamă de lămâie. Împărțim crema în trei și o întindem între foile de aluat coapte, așezăm o greutate peste prăjitură și o lăsăm la rece de pe o zi pe alta. O servim pudrată cu zahăr.

Citește și: Cine a inventat salata de boeuf. Rețeta tradițional românească, ca la mama acasă, pentru Revelion 2023

 La final prăjitura poate fi tăiată în romburi și așezată pe platouri. Cu siguranță, cu această rețetă veți reuși să îi mulțumiți și pe cei mai pretențioși poznași. Pentru cei care doresc, pot folosi în loc de zahăr pudră, fulgi de nucă de cocos. Această prăjitură poate fi servită și dimineața alături de o cafea, în timp ce citiți cartea dumneavoastră preferată.

Sursă: bucataras.ro