Revelion pe stil vechi 2023. Pe ce dată se sărbătorește Revelionul pe rit vechi și care este explicația

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 sep 2023, 01:55

Revelionul pe stil vechi este sărbătorit de comunitățile de sârbi, ucraineni, lipoveni şi ruşi  

Sursa: Pexels.com

Unele persoane sărbătoresc trecerea în noul an mai târziu. Iată pe ce dată pică Revelionul pe stil vechi în 2023.

În fiecare an, Crăciunul și Revelionul se sărbătoresc de două ori. Pentru majoritatea românilor, aceste sărbători pică la finalul lunii decembrie, însă există și persoane care sărbătoresc Crăciunul și Revelionul pe stil vechi. Iată cine intră mai târziu în noul an și ce simbolizează Revelionul pe rit vechi

Când este Revelionul 2023 pe stil vechi? 

În mod normal, Revelionul 2023 se sărbătorește în noaptea de 31 decembrie 2022 spre 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, în anumite zone ale țării există tradiția de a trece mai târziu în noul an. Pentru cei care sărbătoresc Revelionul 2023 pe stil vechi, trecerea în Anul Nou se face pe data de 14 ianuarie 2023. Atunci este Revelionul pe rit vechi. 

Revelionul pe stil vechi este sărbătorit de acele persoane care se ghidează după calendarul vechi, mai exact creștinii care nu au preluat calendarul iulian. 

În România, comunitățile de sârbi, ucraineni, lipoveni şi ruşi sărbătoresc Revelionul pe stil vechi, mai exact în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2023. Revelionul pe rit vechi este sărbătorit și în țări ca Rusia, Ucraina sau Bulgaria. Aceste persoane sărbătoresc și Crăciunul mult mai târziu, mai exact pe data de 7 ianuarie 2023, având în vedere că între cele două calendare există o diferență de 13 zile. 

Revelionul pe rit vechi pică pe 14 ianuarie 2023
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Unii românii intră mai târziu în 2023. De ce se sparg paharele în noaptea de Revelion

Ce tradiții se respectă de Revelionul 2023 pe rit vechi? 

Persoanele care sărbătoresc Revelionul 2023 pe stil vechi obișnuiesc să respecte o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate în anul ce vine.

La miezul nopții, aceștia își urează „Srecna Nova Godina” și fac petreceri cu muzică și dansuri tradiționale.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Pentru a avea un an nou cu belșug și mult noroc, în ziua în care este sărbătorit Revelionul pe stil vechi, femeile obișnuiesc să împartă dulciuri, mere și nuci. Se crede că, în acest fel, anul ce vine va fi unul mult mai bun și mai productiv.

Sârbii care sărbătoresc Revelionul pe stil vechi au obiceiul de a sparge paharele din care au băut șampanie la miezul nopții. Se spune că așa vor avea parte de noroc și că toate dorințele lor vor deveni realitate. 

Pentru masa festivă de Revelion, gospodinele prepară tot felul de bucate tradiționale. Nu lipsește peștele din meniul de Revelion, ardeiul umplut cu caimac, specialitățile din afumături sau tortul cu nucă.

În noaptea de Revelion, copiii merg cu Plugușorul pentru a le ura oamenilor să aibă parte de un an cât mai bun, iar tinerii se îmbracă în costume naționale și dansează o serie de dansuri tradiționale printre care și „ursul”, „capra” sau „calul”. 

Tot de Revelionul 2023 pe stil vechi se fac și previziuni legate de noul an. Astfel, tradiția spune că dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuarie este cerul senin, atunci noul an va fi unul roditor și îmbelșugat. 

Citește și: De ce e bine să mănânci pește de Revelion 2023. Iată ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare, dar și ce alimente sunt interzise

 

Taguri: