Revenim la starea de urgenta? Nelu Tataru: "Decizia e a presedintelui Romaniei"

Autor: L.S.
Actualizat: 06 iul 2020, 07:40

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a vorbit despre cresterile alarmante de imbolnaviri cu coronavirus si posibilitatea ca Romania sa revina la starea de urgenta.

Ministrul a vorbit despre creșterea alarmantă din ultimele trei săpămâni, datorată în mare parte nerespectării regulilor în zonele turistice, în special.

Spitalele sunt solicitate la maxim

Din păcate, în acest moment România se confruntă cu o solicitare a spitalelor pe care cu greu se mai poate onora. Mai multe spitale dedicate noului coronavirus nu mai au paturi, iar pacienții sunt transferați dintr-o parte în alta.

Suntem în momentul în care avem o creștere de trei săptămâni, avem suprasolicitări în anumite județe: spitalele din Capitală, Valea Prahovei, în ultima perioada avem județe care au atins cota de 1.000 de persoane infectate – Botoșani, Brașov, Galați, Iași, Vrancea”, a anunțat ministrul Sănătății, duminică seară, la Realitatea PLUS.

În urma deciziei CCR, în care izolarea la domiciliu și carantina nu mai sunt obligatorii, ministrul Sănătății se declară depășit de situație, astfel că puterea este în mâinile oamenilor care decid și pentru soarta semenilor.

De asemenea, Tătaru vorbește de situația în care spitalele dedicate COVID-19 nu mai pot reveni la patologia non-COVID-19, deoarece sunt pline.

Evaluăm continuu primul val și ne adaptăm. (…) Nu mai avem instrumente care să-i oblige să rămână internați (după decizia CCR – n.red.), dar de nevoie ei pot rămâne. (…)

Noi am evaluat acest prim val, 14 zile și ne adaptăm, toate deciziile vor fi adaptate punctual la zone, o stare de alertă.

Nu mai putem detașa personal medical, în starea de urgență o puteam face, în alertă mai puțin. A trebuit în ultimele zile să transferăm bolnavi, altă dată în starea de urgență detașăm personal medical in acel loc, nu s-a mai putut.

Citeste si: Coronavirus se transmite prin aer! Sute de medici cer OMS sa reviziuasca recomandarile

Citeste si: Ministrul Sănătății face un nou anunț: "Pacientul își asumă..."

Numarul crescut de cazuri blocheaza posibilitatea spitalelor sa revina la patologiile non-Covid

Acum trei săptămâni se discuta că și acele spitale suport COVID să le redăm înapoi patologiilor non-COVID. (…) De trei săptămâni nu știu câte spitale suport COVID mai pot cere să revină la patologie non-COVID în condițiile în care cazurile au crescut ca număr.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În momentul în care nu mai putem ține asimptomaticii în spital, nici cei cu simptome ușoare și medii care solicită externarea, vă dați seama că transmiterea comunitară e accentuată în acest moment. Mizăm doar pe un examen complet al unui medic curant, pe recomandările pe care le da, pe avizarea celui care pleacă, că odată angajat într-o anchetă epidemiologică care poate confirma că el este cauza altor infectări și intrarea sub incidența Codului penal.

Sunt singurele arme pe care le mai avem ”, a explicat Nelu Tătaru.

Revenim la starea de urgenta?

Nelu Tătaru a explicat că starea de urgență sau alertă s-ar putea decide în urma creșterii mari al numărului de cazuri, motiv care ar duce la supraaglomerarea secțiilor de Terapie Intensivă și ar pune în pericol viața tuturor. Ministrul Sanatatii a menționat că instituirea stării de alertă vine la recomandarea INSP, iar cea de alertă la recomandarea CNSU. Decizia, în schimb, îi aparține președintelui României.

Transmiterea comunitară va crește în următoarea perioadă. (…) Starea de urgență sau alertă se face după o creștere exponențială de cazuri de la o zi la altă și sufocăm unitățile UPU și sistemele de AȚI și n-avem timp să îi tratăm (…)
Astăzi avem 391 din 700-7000 de de teste, părerea me e că suntem tot acolo.

La AȚI avem 215, 288 a fost în aprilie, încă 19 decese i n24 de ore, nu cred că suntem departe 19 decese, sunt cei cu simptomatologie critică, necesită intubare. Lupta cu acest virus e grea, avem o creștere progresivă. Starea de alertă e la recomandarea INSP, că număr de cazuri prin decizia CNSU. Starea de urgență este o recomandare a CNSU, dar decizia e a președintelui României.

Eu sper să n-ajungem la acele momente, fiindcă cred că am suferit destul. Sper să nu ajungem acolo că am suportat destul în cele două luni jumătate, aproape trei. Am suportat, am stat în casă, iar o mică parte au bagatelizat, și în acest moment insuflă tuturor că e un fake ce se întâmplă astăzi.

Mare majoritate a populației înțelege. Nu trebuie să ne infectăm cu toții, doar să vedem că există acel coronavirus. Trebuie să vedem care e realitatea. (…) Anumite țări reintră în izolări, în Spania, am văzut în Grecia cum românii sunt testați”, a mai spus Nelu Tătaru, duminică seară, potrivit realitatea.net.

Citeste si: Restrictii la mare si la munte! Ce masuri anunta autoritatile: toti romanii care pleaca in weekend trebuie sa stie

Citeste si: Nelu Tătaru, anunț de ultimă oră: "Dacă va fi nevoie, vom prelungi..." Ce urmează să se întâmple?