Cazurile noi de infectare cu Covid-19 au explodat în ultimele zile. Astfel, autoritățile au decis să impună restricții în România, iar nerespectarea lor poate aduce amenzi uriașe. Ce măsuri trebuie să respectăm?
Noi restricții în România
Valul patru al pandemiei și-a făcut simțită prezența și a făcut multe victime, de aceea autoritățile au decis să impună restricții anti-Covid-19.
Așadar, în localitățile cu rata de incidenţă peste 6 la mie, nepurtarea măştii sau lipsa declaraţiilor pe propria răspundere sunt cauzele pentru care ați putea scoate din buzunar câteva sute de lei dintr-un foc. Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile deschise.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Românii care nu respectă această regulă pot primi amenzi imense. Dar mai mulți avocați au remarcat că, în cele mai multe cazuri, cei care contestă contravențiile în instanță au și câștig de cauză.
Amenda pentru nepurtarea echipamentului de protecţie individuală în spaţiile închise şi mijloacele de transport este între 500 şi 2.500 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din cuantum în 15 zile.
Carantina de noapte în weekend de la incidența de 6 la mie doar pentru nevaccinați
CNSU a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.
Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:
"a) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c)* creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19."