Revin furtunile! Meteorologii au transmis noi avertizări meteo de vreme caniculară și furtuni pentru ziua de miercuri

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 26 iun 2024, 14:22

Revin furtunile în România: vijelii, averse și descărcări electrice

 
Sursa: pexels.com

Meteorologii au transmis miercuri o nouă avertizare de vreme caniculară și furtuni valabile pe parcursul zilei. Temperaturile vor atinge și 35 de grade Celsius.

O nouă avertizare meteo de vreme caniculată și furtuni este valabilă începând de miercuri, 26 iunie, de la ora 13, până marți, 27 iunie, ora 6. 

Cod galben de furtuni și vijelii

Potrivit ANM, jumătatea vestică a Olteniei, Banatul, Crișana și vestul Transilvaniei, precum și zona Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi afectate de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor atinge 25-35 l/mp, iar izolat pot depăși 50 l/mp.

Județele vizate de aceste fenomene sunt: Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți și Dolj.

Pe parcursul zilei de miercuri, 26 iunie, este valabil un cod galben de caniculă. Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat.

Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, iar canicula va fi resimțită puternic.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Temperaturile maxime vor fi în general de 34-35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime de aproximativ 20 de grade. Județele vizate de caniculă sunt: Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și municipiul București.

„În jumătatea vestică a Olteniei, în Banat, Crișana și vestul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp,” a

comunicat ANM pe pagina de Facebook. 

Cum va fi vremea în București miercuri, 26 iunie

În București, valul de căldură și disconfortul termic accentuat se vor menține. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de aproximativ 34 de grade, iar cea minimă între 18 și 20 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță temperaturi ridicate și ploi însoțite de descărcări electrice: Care este prognoza meteo pentru ziua de joi, 27 iunie 2024

„Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură- umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34...35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade,” se mai arată în comunicat.