Revin restricțiile?! Anunț important de la Comisia Europeană: „Pandemia este încă foarte prezentă!”

Author: Diana Tilă
Actualizat: 05 sep 2022, 12:27

Autoritățile au anunțat că masca de protecție ar putea redeveni necesară. Iată ce a transmis Comisia Europeană.

Comisia Europeană a transmis într-un comunicat de presă că masca de protecție ar putea redeveni necesară, precizând că pandemia de coronavirus nu a dispărut complet. Pe lângă masca de protecție, Comisia Europeană a venit cu mai multe recomandări.

Citeste si: Bilanț coronavirus vineri, 2 septembrie 2022. Peste 2,300 de cazuri noi. Câte persoane sunt în spitalele din România

Revin restricțiile! Anunț important de la Comisia Europeană: „Pandemia este încă foarte prezentă!”

Comisia Europeană propune măsuri stricte pentru a evita o creștere bruscă a numărului de cazuri COVID-19 în acest sezon de toamnă și iarnă.

De asemenea, Comisia Europeană dorește ca să crească gradul de vaccinare, inclusiv a vaccinurilor adaptate și a celor noi, și de a se asigura că toți cetățenii sunt bine protejați.

Ultimii doi ani au pregătit UE pentru a se confrunta cu un alt val COVID-19 în această toamnă și iarnă. Acțiunile noastre de acum vor determina în mare măsură viitorul pandemiei și nivelul de imunitate care poate fi acumulat în rândul populației. Statele membre ar trebui să continue să coordoneze eforturile de pregătire în întreaga UE, înaintea următorului val și a continuării implementării programelor de vaccinare. Dacă se iau măsuri acum, se va limita presiunea asupra sistemelor de sănătate, perturbările din economie și provocările pentru societate”, spune vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

Citeste si: Revine sau nu masca de protecție în școli. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila în urmă cu puțin timp

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pandemia este încă foarte prezentă. Trebuie să acționăm acum, împreună, într-o manieră coordonată și susținută, pentru a ajuta la evitarea unui nou val de cazuri grave de COVID-19. Pentru a face acest lucru, este esențial ca toate statele membre să dispună de strategii solide de vaccinare pentru a se pregăti pentru toamnă și iarnă, inclusiv pentru introducerea vaccinurilor de rapel adaptate, recent autorizate. Lacunele în materie de vaccinare trebuie să fie eliminate cu prioritate maximă. Este, de asemenea, esențial să se instituie sisteme de supraveghere rezistente pentru a monitoriza evoluția virusului, să se pună în aplicare strategii pentru reintroducerea unor măsuri eficiente de sănătate publică, dacă este necesar, și să se consolideze capacitatea sistemelor de asistență medicală. Ca să o spunem clar, trebuie să fim pregătiți să facem față unui nou sezon provocator”, spune și Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Principalele acțiuni privind vaccinarea COVID-19

În special, Comisia încurajează statele membre să:

 

  • Îmbunătățească gradul de absorbție a vaccinului în cadrul vaccinării primare și a primei doze de rapel în rândul persoanelor eligibile. Acest lucru este deosebit de important pentru grupurile de populație care prezintă un risc mai mare de rezultate grave și pentru țările cu rate de vaccinare mai scăzute.
  • Acorde prioritate administrării unei doze suplimentare de rapel pentru anumite grupuri de populație, în special pentru persoanele în vârstă de 60 de ani și peste și pentru alte persoane eligibile de orice vârstă care prezintă risc de boală severă.
  • Combine COVID-19 și campaniile de vaccinare antigripală. Să însoțească vaccinarea de o comunicare clară și actualizată periodic, bazată pe evoluțiile epidemiologice, pe cunoștințele comportamentale și pe percepția publicului.
  • Asigurare unei comunicări clare către cetățeni cu privire la beneficiile vaccinării.

 

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț oficial despre purtarea măștii de protecție în școli. Cum se vor desfășura cursurile în anul școlar 2022-2023

La 1 septembrie, pe baza recomandării Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia a autorizat în UE vaccinurile omicron adaptate de la BioNTech Pfizer și Moderna. Alte măsuri care ar trebui luate în vederea disponibilității vaccinurilor COVID-19 noi și adaptate includ:

 

  • Elaborarea de strategii naționale de vaccinare care să clarifice ce vaccinuri, inclusiv vaccinurile noi și cele adaptate, ar trebui administrate la ce grupuri de populație, având în vedere, de asemenea, posibila apariție a unor noi variante, pe baza orientărilor care urmează să fie publicate în curând de către Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
  • Asigurarea unei capacități logistice suficiente pentru a administra vaccinurile de îndată ce sunt livrate vaccinurile noi și adaptate.