Revine declarația pe propria răspundere, după prelungirea stării de alertă! Cum arată noul model de declarație

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 24 iul 2022, 18:40
Declarațiile pe propria răsundere vor fi încontinuare necesare după ora 22.00

Declaraţiile pe propria răsundere şi adeverinţele de serviciu vor fi încă necesare după ora 22.00, în ciuda relaxării restricțiilor.

În ciuda faptului că măsurile de protecție încep să fie dince în ce mai permisive în România pe fondul scăderii numărului de infectări cu COVID, mai restricţii au rămas în continuare valabile. Declaraţia pe propria răspundere şi adeverinţele de serviciu sunt încă necesare după ora 22.00.

Declaraţiile pe propria răsundere şi adeverinţele de serviciu rămân valabile

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că starea de alertă va fi anulată atunci când situaţia privind pandemia de COVID-19 se va stabiliza.

Această măsură permite luarea unor decizii de către autorităţi, cum ar fi cea privind detaşările de personal medical. Deocamdată, majoritatea restricţiilor au fost menţinute, chiar dacă foarte probabil de marţi toate judeţele se vor afla în scenariul verde, adică rată de incidenţă mai mică de 1,5 la mia de locuitori.

Potrivit legislației, se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 4 la 1.000

de locuitori, în intervalul orar 2200-0500.

Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 2200-0500 pentru zilele de luni-joi și în intervalul orar 2000-0500, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată la 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 26.

Citeste si: Noua declaratie pe propria raspundere, necesara pentru deplasarile dupa ora 22:00, a intrat in vigoare! Descarca AICI noul model

Model declaratie propria răspundere

Se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000

de locuitori, în intervalul orar 2000-0500, pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată la 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 27.

Sunt exceptate de la interdicțiile prevăzute la pct. 28, 29 și 30 deplasările efectuate pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c)

deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie

La verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la pct. 31 lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 31 lit. b)-d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere, prevăzută la pct. 32 și 33, trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Amenzi pentru circulația neregulamentară după ora 22.00

Cei care vor să se deplaseze în intervalul orar 22:00-05:00 trebuie să aibă o declarație pe propria răspundere, în care să menționeze motivul deplasării.

Persoanele care ies din casă în intervalul prevăzut, între orele 22:00 și 05:00, pot fi amendate. Conform Legii nr. 55/2020, amenzile pentru acest tip de abatere variază între între 500 și 2.500 lei.

Cei care au primit astfel de amenzi au posibilitatea de a le achita la jumătate din suma amenzii aplicate foarte important, nu a celei prevăzute de lege), în termen 15 zile de la momentul primirii sau comunicării procesului-verbal de contravenție.

Lista ţărilor din ZONA GALBENĂ, actualizată. Românii nevaccinaţi care se întorc din Spania şi Danemarca intră în carantină

Persoanele care completează această declarație pe propria răspundere cu informații false riscă amendă penală sau chiar pedeapsa cu închisoarea, între șase luni și doi ani.

Citeste si: Vești bune pentru români! S-ar putea renunța la carantina de noapte, iar masca nu va mai fi obligatorie. Când se vor ridica aceste măsuri