„Revizuirea numărului de bugetari”. Ce se întâmplă cu angajații statului din cauza găurii bugetare de 20 de miliarde de lei

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 apr 2023, 11:44

Oficialul a precizat că este nevoie ca regulile fiscale să se aplice tuturor angajaților

Sursa: Shutterstock

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susține că ar trebui să fie luată în calcul posibilitatea concedierii anumitor bugetari, pentru ca, în acest fel, să fie redus numărul salariilor care sunt plătite lunar.

Marcel Boloș susține că nu vrea să sperie pe nimeni prin anunțul făcut, dar prima variantă, cea a tăierii salariilor, nu a fost acceptată, motiv pentru care, a doua rămâne concedierea bugetarilor.

Concedierea bugetarilor, a două măsură luată în calcul

Marcel Boloș afirmă că nu vrea să bulverseze prin declarațiile făcute, dar trebuie să recunoască adevărul, deoarece trebuie luate decizii importante cu privire la situația financiară a României.

„Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a spus acesta la Antena3.

Citește și: Pe ce dată intră pensiile pe card în mai 2023?

De asemenea, oficialul a mai precizat că este nevoie ca regulile fiscale să se aplice tuturor angajaților și, mai mult decât atât, deciziile luate în acest sens trebuie să fie asumată și decisă de coaliția de guvernare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se întâmplă cu pensiile și cu salariile românilor de la 1 mai

Marius Budăi, ministrul Muncii, face precizări importante cu privire la pensiile și salariile românilor, după data de 1 mai. Anunțurile îngrijorătoare ale celor de la conducere i-au speriat pe români.

Marius Budăi a intervenit și îi liniștește pe români, spunând că nicio pensie și niciun salariu nu vor scădea de la 1 mai.

Acesta susține că momentul în care s-a decis tăierea veniturilor românilor a fost unul care a dus la multe probleme pe care nimeni nu vrea să mai repete.

Cu toate acestea, susține el, lucrurile nu pot fi lăsate să meargă de la sine și trebuie să se ia unele măsuri care să acopere gaura bugetară, dar care nici să nu destabilizeze mai rău economia României.

Citește și: Pensii 2023. Cresc pensiile începând cu luna septembrie. Persoanele care vor lua mai mulți bani din această toamnă

„Coaliția a decis și este clar că nu ne întoarcem la perioada când s-a dovedit că a fost o greșeală să tai din veniturile populației. Trebuie să continuăm măsurile echilibrate între măsurile sociale și economice, asta este calea dacă vrem să realizăm lucruri în România”, a spus ministrul, la Antena3.

Marius Budăi susține că pensiile speciale sunt cele vinovate pentru banii lipsă și, deja, au fost luate măsuri în acest sens.  „Din cauza unor exagerări care s-au făcut în acest sistem de pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale am ajuns în această situație. Am interzis acel cumul de mai multe pensii speciale”, a mai spus acesta.