Ministerul Energiei și Ministerul de Finanțe au fost chemați de către premierul Nicolae Ciucă pentru a verifica „elementele de preț la carburanți”, pentru ca Guvernul să tragă o concluzie și să înțeleagă motivul pentru care prețul de la pompă a explodat.
În continuare, în cadrul ședinței de Guvern, Nicolae Ciucă a cerut ieri, 16 iunie, ca mai multe măsuri să fie luate urgent, pentru ca prețurile benzinei și ale motorinei să nu mai crească.
„Vom aproba OUG privind combaterea acțiunilor speculative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în perioada pandemiei de COVID, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina. Avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri.
Citeste si: Începe producția primului autoturism echipat cu panouri solare! La ce preț se va ridica o astfel de mașină
Cred că e important să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă, pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor. Să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți.
În acest moment, trebuie să recunoaștem că trecem printr-o perioadă complicată. Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și necesitatea noastră să ne încălzim pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri anormale la carburanți, ținând cont că barilul nu s-a scumpit.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Reprezentanții Federației Transporturilor cer plafonarea prețurilor
Rerezentanții Federației Transporturilor au cerut plafonarea prețurilor și au îndemnat ca protestele care au început și care vor mai continua să fie susținute din punct de vedere legal.
„Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice.
Citeste si: România iese în stradă. Sute de mii de șoferi protestează față de prețurile de la pompă
Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus.
Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar şi celelalte activităţi economice şi sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunţate, «pe surse», preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale”, a spus sursa menționată, conform Digi24.ro.