Revoluție în sistemul de pensii din România. Ministrul Muncii a anunțat data la care va începe recalcularea tuturor pensiilor

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 08 feb 2024, 16:19

Autoritățile sunt pregătite pentru recalcularea pensiilor

Sursa: Pexels/ Arhivă

Ministrul Muncii a anunțat, miercuri seară, că va începe recalcularea tuturor pensiilor. La baza procesului de recalculare vor sta prevederile din noua lege a pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat faptul că instituțiile statului sunt în plin proces de pregătire pentru recalcularea integrală a pensiilor, conform noii legislații. Aceasta a menționat că procesul de reevaluare a dosarelor pensionarilor este aproape finalizat, iar normele de aplicare a legii, care trebuie finalizate până pe 4 martie, sunt în curs de elaborare și vor fi gata la termenul stabilit.

Autoritățile sunt pregătite pentru recalcularea tuturor pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus în atenția românilor faptul că instituțiile guvernamentale sunt în stare de pregătire pentru implementarea recalculării pensiilor, conform noilor prevederi legislative, începând cu luna septembrie. Aceasta a subliniat, în cadrul unei emisiuni TV, importanța noii legi și a asigurat că autoritățile sunt mobilizate pentru a asigura succesul procesului de recalculare și pentru a veni în întâmpinarea drepturilor pensionarilor conform noilor norme stabilite.

Simona Bucura Oprescu a afirmat că procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare, având peste 95% dintre dosare reevaluate. Ea a menționat că rămân dosarele mai complexe, dar și-a exprimat obiectivul de a finaliza acest proces cât mai curând posibil, având deja în sistem datele fiecărui pensionar. De asemenea, a subliniat că procesul ulterior de recalculare va deveni mai facil, conform News.ro.

Citește și: Impactul majorării pensiilor în România: Care este cea mai mare pensie din țară

”Este un proces de migală, normele sunt cel puțin la fel de importante precum legea în sine(...) Sunt aspecte care țin de decizii al CCR la care trebuie să fim atenți, sunt aspecte care țin de alte legi care au referire și la pensii – Codul Muncii, Codul Administrativ – toate acestea, împreună cu Legea 360, trebuie văzute în ansamblu, încât să avem cât mai puține situații cu interpretări diferite ale legii”,

a declarat Simona Bucura Oprescu, citat de sursa menționată anterior.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că termenul de 4 martie a fost stabilit pentru adoptarea normelor, iar ulterior se va demara procesul de recalculare a pensiilor.

Pentru a facilita acest proces, se ia în considerare utilizarea unui soft specializat în acest sens.

Cum vor fi modificate pensiile după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Începând de la data de 1 septembrie 2024 va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor, ce urmează să introducă o nouă formă de calcul, ce ar trebuit să le aducă mai mulți bani pensionarilor, însă acesta nu este cazul unei categorii de pensionari.

La începutul lunii septembrie va avea loc recalcularea pensiilor realizată după noua lege a pensiilor, astfel o nouă formă de calcul urmează să fie folosită pentru determinarea fiecărei pensii din România. 

Nouă metodă de calcul a pensiilor este favorabilă pentru persoanele ce au părăsit câmpul muncii după 35 de ani, în timp ce le va reduce pensia oamenilor ce au avut sub 25 de ani de cotizare. Această nouă formulă de calcul nu îi va ajuta nici pe pensionarii ce au diferite grupe, deoarece aceasta va reduce importanța grupelor de muncă în calculul pensiilor.  

Citește și: Românii cu venitul sub 2.000 de lei pot rămâne fără cardul social pentru alimente. Condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească

Pentru a înțelege mai bine cum afectează recalcularea din luna septembrie pensia românilor vom lua ca și exemplu situația unei persoane ce a lucrat în fabrică timp de 15 ani și 3 luni, astfel rezultând 15,3 puncte și un punctaj mediu anual de 0,61.

La sfârșitul lunii decembrie, pensia acestei persoane ajungea la 1.125 de lei, urmând ca în luna ianuarie aceasta să fie majorată cu 151 de lei, ajungând la o pensie de 1.276 de lei. Recalcularea de la 1 septembrie va scoate în evidență lipsa punctelor de stabilitate, astfel pensia se va reduce cu 37 de lei, ajungând astfel la 1.239 de lei.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.