Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine a câștigat în Europa și cum arată viitorul Parlament European?

Autor: L.S.
Actualizat: 21 aug 2021, 15:10

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană și-au ales, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European.

Verzii europeni au înregistrat un succes istoric la aceste alegeri. Asta arată că tema mediului, a schimbărilor climatice, se impune pe agenda europeană, pentru că îi interesează pe cetățenii europeni. Extrema dreaptă a înregistrat, în schimb, așa cum era de așteptat, succese în Franța și Italia, unde a câștigat votul majorității. În tabăra socialiștilor, cel mai răsunător succes s-a înregistrat în Spania, potrivit digi24.ro.

Votul pe familii politice arată astfel, potrivit rezultatelor oficiale sau provizorii din 21 de țări și estimărilor din 7 ţări:

sursa foto: digi 24.ro

Popularii Europeni conduc cu 178 de mandate, urmaţi de Socialişti cu 152 de mandate şi de ALDE cu 108. Pe locul patru sunt Verzii, cu 67 de mandate. Sunt estimări, desigur, dar ne arată o tendinţă clară pentru componenţa viitorului legislativ comunitar: familiile politice tradiționale vor putea face o majoritate în noul Parlament European fără a fi nevoite să facă alianțe cu extrema dreaptă.

Aceste proiecţii ale rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European confirmă pierderile principalelor două grupuri politice de centru-stânga şi centru-dreapta, pe de o parte, şi progresele realizate de liberali şi de Verzi, pe de altă parte.

Partidul Popular European a cerut duminică preşedinţia Comisiei Europene, considerând că a câştigat alegerile europene. Liderul socialiștilor a respins, însă, această solicitare, semn că a început lupta politică pentru conducerea instituțiilor europene, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile europarlamentare 2019.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum arată noul Parlament European. Cine a pierdut mandate, cine a câștigat

Partidul Popular European de centru-dreapta este acum creditat cu 178 de locuri, mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament European, în timp ce Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar fi câştigat 152 de locuri, mai puţine cu 33 decât în precedentul legislativ, ceea ce înseamnă că principalele două grupuri nu mai deţin tradiţionala majoritate cumulată, potrivit rezultatelor parţiale, menționează Agerpres.

Grupul liberal ALDE a obţinut, însă, câştiguri semnificative, ajungând la 108 locuri potrivit ultimelor estimări, printre care se numără şi cele de pe lista „Renaissance” a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Grupul Verzilor se află pe locul al patrulea, cu 67 de locuri, urmat de grupul Europenilor Conservatori şi Reformişti (ECR), cu 61 de locuri.

Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), care reuneşte Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen şi Liga lui Matteo Salvini, ar creşte de la 37 la 55 de locuri, în timp ce grupul populist Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD), în care se află şi Mişcarea 5 Stele din Italia şi în care ar urma să intre noul partid al lui Nigel Farage, creşte de la 42 la 53

de locuri.

Prezenţa estimată se menţine la 50,5%, bazată pe estimări din toate cele 28 de state membre, a anunţat purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Jaume Duch.

Citeste si: BEC- primele rezultate oficiale parțiale pentru ALEGERILE europarlamentare 2019.

Citeste si: REZULTATE PARȚIALE REFERENDUM. Cum au răspuns românii întrebărilor de la Referendum

Ultimele proiecţii la nivel european au la bază rezultatele finale din şase ţări (Cehia, Letonia, Cipru, Slovacia, Slovenia, Spania), rezultatele oficiale (parțiale) din 15 ţări (Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Suedia) şi exit-poll-uri din şase ţări (Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Polonia şi România). În cazul Marii Britanii s-au luat în calcul intenţiile de vot preelectorale.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

sursa: digi24.ro