Rinita alergică

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:07

Rinita alergică (adesea supranumită "febra fânului") este o reacţie exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer.

În mod normal sistemul imunitar protejează corpul împotriva virusurilor şi a bacteriilor prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva acestora. În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanţelor care în mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii şi polenul (alergeni), ca şi când acestea ar începe să atace organismul. Această reacţie exagerată cauzează inflamaţie şi simptome care afectează în principal nasul, dar şi ochii, urechile, gâtul şi gura.

Rinită alergică poate fi cauzată de câteva tipuri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, puful animalelor şi gândacii.

Rinita alergica este boala alergică cea mai frecventă, care afectează circa 10-20% din populaţie. În ultimii ani, în special în ţările industrializate, această boală are o rată de creştere accelerată. Secolul XXI. este supranumit şi secolul alergiei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Simptomele

imediate ale rinitei alergice cel mai des întâlnite sunt: strănutul repetat, îndeosebi dimineaţă la trezire; strănutul poate apărea chiar şi în decurs de 1- 2 minute de la expunerea la alergeni:- rinoreea (când curge nasul). Rinoreea (scurgerile nazale) provocată de alergii se prezintă de obicei sub forma unui un lichid clar şi filant (limpede şi care nu e vâscos) dar poate deveni vâscos şi închis la culoare sau galben dacă se dezvoltă o infecţie nazală sau a sinusurilor.
Simptomele rinitei alergice durează de obicei toată viaţa, chiar dacă tipurile de simptome şi gradele gravitate pot varia. Simptomele pot deveni mai grave în anumite momente, dar sensibilitatea la alergen se poate pierde pe măsură ce se înaintează în vârstă. Rinită alergică poate afecta sănătatea semnificativ dacă nu este tratată cu succes. Anumite complicaţii pot apărea în cazul rinitei alergice pe termen lung (cronică), inclusiv sinuzită, urechile înfundate şi infecţii ale urechii, şi polipii nazali.
Multe persoane care au rinită alergică au de asemenea şi astm. Tratamentul pentru rinită alergică constă în evitarea alergenilor specifici care provoacă simptomele, folosind medicamente şi în cazuri grave, folosind injecţiile cu imunomodulatori contra alergiei (imunoterapie).
 

 

Taguri: