Risc de holeră în România? OMS trage un semnal de alarmă

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 mar 2024, 01:35

OMS trage un semnal de alarmă și anunță că s-ar putea să apară focare de holeră în România.

Sursa: pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, iar acest lucru ar putea extinde și în România.

OMS trage un semnal de alarmă și anunță că s-ar putea să apară focare de holeră în România.

În România s-ar putea să apară riscul de holeră

Autoritățile din Ucraina, au interzis oamenilor să mai meargă la plajă din cauza riscului de holeră. Experții spun că apele barajului distrus au inundat cimitire şi au ucis mii de animale, iar apoi au fost poluate cu 150 de tone de ulei industrial.

Pericolul s-ar putea extinde și la vecinii Ucrainei, inclusiv la România, asta pentru că avem râuri comune cu Ucraina, inclusiv Dunărea, dar și 600 de kilometri de graniță.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 474 de război în Ucraina: Rusia a lovit o barcă de evacuare, în Herson. Ucraina anunță eliberarea a trei sate din sud-est

Zidul barajului s-a prăbușit marți, pe data de 6 iunie, dimineața, ducând la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care

asigura energia electrică în regiune.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugere, în timp ce unii speculează că barajul ar fi putut fi slăbit în urma unor atacuri anterioare. Totuși, grupul norvegian de monitorizare seismică Norsar a înregistrat o activitate seismică în noaptea prăbușirii peretelui barajului, ceea ce indică faptul că a avut loc o explozie la baraj.

De când s-a prăbușit barajul mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului, iar zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate.

Autoritățile nu au anunțat încă un bilanț oficial al morților în urma prăbușirii barajului.

Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS a declarat că: "Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat".

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ministerul ucrainean al Sănătății a avertizat, de asemenea, cu privire la c ontaminarea apei cauzată de miile de pești care mor în apele de mică adâncime.

Cum se manifestă holera?

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor). Holera este o boală bacteriană răspândită de obicei prin apa contaminată. Aceasta provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holera în țările industrializate, însă boala este încă prezentă în Africa, Asia de Sud și Haiti.

Manifestările holerei vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Bolnavul nu are febră.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 473 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski a confirmat începerea contraofensivei ucrainene

Majoritatea persoanelor infectate cu V. cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente în fecale timp de 1-10 zile după infecție și sunt vărsate înapoi în mediul înconjurător, potențial infectând alte persoane.

În mod normal, holera duce la moarte prin intermediul deshidratării severe, de aceea, cel mai important tratament este rehidratarea pacientului oral sau intravenos. Hidratarea orală se realizează prin consumarea unor cantități mari de apă cu săruri. Cazurile de deshidratare severă necesită înlocuirea hidratării orale cu cea intravenoasă.

Sursă: bzi.ro