Riscul automedicaţiei

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:08

Prof. dr. Codruţ Sarafoleanu - medic primar O.R.L.

În general, imaginea clasică pe care o avem în minte când vine vorba de automedicaţie este aceea a persoanelor care iau medicamente din proprie iniţiativă. Dar asta nu este tot. Vorbim în aceeaşi măsură de automedicaţie în momentul în care un pacient interpretează după bunul plac tratamentul care i-a fost prescris, întrerupându-l înainte de termenul precizat de medic sau modificând dozele şi modul de administrare ori chiar luând alte medicamnete decât cele prescrise de medic.

Sociologii spun că ipohondria determină populaţia să-şi constituie minidepozite de medicamente. Ţara noastră se află pe primul loc în lume la consumul de pilule eliberate fără reţete.

Automedicaţia este strâns legată de educaţie, iar românii preferă să se trateze pe căi tradiţionale sau după sfatul vecinilor sau al prietenilor. “În mediul rural este dezastru din acest punct de vedere, pentru că oamenii se tratează singuri”, explică sociologul Marius Pieleanu.

Cele mai multe medicamente vândute fără reţetă sunt cele pentru răceală şi gripă, analgezicele, vitaminele şi mineralele, hepato-tonicele, protectoarele pentru ficat şi remediile pentru circulaţia periferică.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Totodată, o cantitate importantă de medicamente vândute o reprezintă antibioticele şi antiinflamatoriile,

pe care românii le iau fără discernământ. Deşi există, eliberarea lor fără reţetă este interzisă prin lege, iar farmaciile le pot vinde în doze de urgenţă.

 

 

Taguri: