RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate de astfel de fenomene extreme

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 16 iul 2024, 18:08

Se anunță o furtună violentă în București

Sursa: Unsplash

Marți, în jurul orei 17:06 a fost emis un mesaj RO-ALERT în București. Conform acestuia, între orele 17:10-18:15 se așteaptă o furtună violentă și grindină.

Pe lângă avertizarea RO-ALERT de furtună, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru ziua de 16 iulie o atenționare meteorologică. Este vorba despre un cod galben de instabilitate atmosferică.

Citește și: Alertă de vreme severă în România. Lista județelor afectate de Cod roșu de caniculă și furtuni violente

Prin mesajul RO-ALERT a fost transmisă o avertizare de urgență gravă, în care s-au menționat intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care

vor cumula local 25 l/mp Perioada de manifestare a fost indicată între 17:10 și 18:15, iar populația a fost sfătuită să evite deplasările și să ia măsuri de adăpostire și autoprotecție.

Ce atenționare au transmis meteorologii ANM

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben, valabil pentru ziua de marți, 16 iulie, în intervalul orar 12:00 – 21:00, pentru mai multe regiuni din țară.

Instabilitatea atmosferică temporar accentuată va afecta zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei, Maramureșul, nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Fenomenele se vor manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii, cu rafale de 55-70 km/h, grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

„În zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”,  a transmis ANM, pe site-ul oficial.

Citește și: Atenție, vin ploile: Prognoza meteo pentru perioada 15-28 iulie 2024. Meteorologii ANM au anunțat când vom scăpa de caniculă

Populația este avertizată să fie precaută și să urmeze recomandările autorităților pentru a evita riscurile asociate cu aceste fenomene meteorologice extreme.