Rochie de mireasă pe comandă? 5 întrebări pe care să le adresezi croitoresei

Author: Ana Filip

Ce poate să facă o mireasă dacă s-a îndrăgostit de trei rochii de mireasă diferite? Una dintre ele are un corset minunat, alta are un material deosebit, în timp ce a treia vine cu detalii uimitoare în zona mânecilor. Se întâmplă frecvent acest lucru, de aceea multe mirese merg pe varianta unei rochii de mireasă pe comandă.

Bineînțeles că primul pas pe care trebuie să-l facă este să găsească croitoreasa potrivită. Există și cea de-a doua posibilitate când vrei o rochie de mireasă pe comandă să o realizezi chiar tu, dacă ai o mașină de cusut și obișnuiești să coși.  

Probabil cea mai grea parte a întregului proces este căutarea designerului potrivit. Cea mai bună soluție este să mergi pe recomandare, dar nu întotdeauna este posibil. Acordă-ți cât mai mult timp în avans pentru a face căutări și cercetări. Personalitatea croitoresei de multe ori reflectă cu adevărat rochiile pe care le produce.

Crearea unei rochii de mireasă de la zero este o experiență foarte individuală, personală și creativă și, la fel ca majoritatea eforturilor creative, poate evolua organic, așa că fii deschisă și pregătește-ți întrebările pe care să le adresezi croitoresei.

1. Care este bugetul potrivit pentru o rochie de mireasă pe comandă?

O rochie de mireasă la comandă este făcută individual și este, în esență, o rochie unică, cusută de la zero. Înainte să alegi modelul și să te întâlnești cu croitoreasa, este imperativ să ai în vedere un buget și apoi să discuți cu ea dacă este rezonabil cu ceea ce tu îți dorești.

Această sumă te va ajuta să determini ce țesături se încadrează în banii de care dispui, precum și alte detalii care implică un cost suplimentar. Ține cont că există designeri care vor folosi doar țesături premium, deoarece se mândresc cu producția de rochii de lux. De aceea, este foarte important să ai această conversație chiar la începutul procesului, astfel încât așteptările tale să fie clare și să te simți confortabil cu țesăturile alese.

2. În cât timp poate fi cusută?

Spre deosebire de o rochie prefabricată de pe rafturile magazinelor, procesul personalizat necesită, în general, un interval de timp mult mai mare. Roma nu a fost construită într-o zi și același lucru este valabil și pentru o rochie de mireasă la comandă. Cele mai multe mirese aleg să discute cu minim 1 an înainte.

Să faci o rochie de mireasă necesită timp. Cantitatea de accesorii pe care o vei avea depinde de stilul rochiei tale, de alegerea țesăturilor și de felul în care designerului tău îi place să facă lucrurile. Este important să știi că țesăturile și accesoriile de mireasă scumpe și rafinate pot dura între 3-6 luni pentru a fi comandate, dacă nu sunt deja în stoc. Așadar, întreabă acest lucru dinainte.

3. Poate suferi mici schimbări dacă slăbești?

Procesul de cusut personalizat se concentrează în mod semnificativ pe obținerea potrivirii perfecte și, deoarece majoritatea mireselor doresc să slăbească înainte de ziua lor specială, este important ca designerul cu care colaborezi să cunoască acest detaliu. 

Se recomandă ca viitoarea mireasă să-i spună designerului încă de la prima întâlnire dacă urmează o dietă de slăbire, deoarece designerul va ține cont de acest lucru la realizarea rochiei. În această situație, o mireasă poate avea nevoie de câteva ajustări suplimentare pentru a se asigura că rochia este făcută pe măsură, în funcție de noua ei siluetă.

4. Există o rochie de test înainte de crearea modelului final?

Majoritatea designerilor custom-couture oferă posibilitatea de a încerca o rochie-machetă înainte de realizarea celei finale. Aceasta este de obicei realizată dintr-un material din bumbac și oferă posibilitatea de a face modificări ușoare și de a se asigura că rochia ți se potrivește perfect înainte ca designerul tău să taie materialul final.

Pe măsură ce îți probezi rochia de mireasă pe comandă pe tot parcursul perioadei de cusut, vei descoperi adesea că stilul se va schimba ușor. Din acest proces, s-ar putea să descoperi că anumite detalii și finisaje nu ți se potrivesc atât de bine cum ai fi sperat. Stabilește cu croitoreasa de la bun început dacă este de acord să facă astfel de modificări pe parcurs, pentru a se asigura că ești mulțumită de fiecare aspect al rochiei (de la caracteristicile de design la potrivire și drapaj).

5. De câte probe va fi nevoie?

Destul de des miresele tind să fie copleșite când aud câte modificări și probe sunt necesare. În cele din urmă, să ai o rochie creată de la zero este un proces îndelungat, dar este, de asemenea, destul de adesea cea mai plină de satisfacții alegere să poți avea o rochie personalizată și perfect ajustată siluetei tale. Ziua nunții tale va fi una dintre cele mai prețuite amintiri ale tale, iar rochia pe care o porți va face parte din această bucurie.

Dacă ai un job care presupune multe călătorii, dacă locuiești în străinătate sau la o distanță mare de croitoreasă și nu găsești flexibilitatea de a participa la toate probele tale, atunci întreabă de la bun început acest aspect.

Este important să fii deschisă cu designerul/croitoreasa rochiei tale de mireasă și să discuți ce va funcționa cel mai bine pentru tine și ce opțiuni aveți. Croitoreasa va crea un planificator detaliat pentru a reduce numărul de probe la care trebuie să participi pentru rochia de mireasa pe comandă.

Ține cont că este important să fii deschisă la sugestiile și sfaturile croitoresei tale. Ai încredere în cunoștințele și experiența ei, pentru că ea cunoaște cel mai bun mod de a aduce ideile la viață. Pentru un rezultat bun... comunicarea este cheia!

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.