Rolul vitaminei D în sănătatea organismului

Author: Madalina Maftei

Vitamina D sau colecalciferolul este o vitamină liposolubilă cunoscută în special pentru rolul pe care îl joacă în menținerea sănătății oaselor.

Cu toate acestea, vitamina D este necesară pentru buna funcționare și a altor sisteme ale organismului. Asigurarea unui nivel optim poate fi realizată prin expunere la soare, consumul alimentelor bogate în vitamina D sau prin administrarea de suplimente alimentare. Citește în continuare și află care este rolul vitaminei D în menținerea stării de sănătate.

Sănătatea sistemului osos

Principala funcție a vitaminei D este de a menține un nivel normal de calciu și fosfor, intervenind în etape cheie precum absorbția intestinală sau fixarea în oase a acestor minerale. Calciul și fosforul sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor, iar deficitul de vitamina D poate conduce la scăderea nivelului acestora și consecutiv la afectarea structurii osoase, cu apariția osteoporozei la adulți sau a rahitismului la copii. Determinarea insuficienței de vitamina D este utilă pentru a putea preveni și trata eficient aceste patologii.

Buna funcționare a sistemului imunitar

Vitamina D este implicată și în funcționarea sistemului imunitar, intervenind în diferențierea unor celule responsabile de apărarea organismului împotriva microorganismelor, dar și în sinteza unor proteine cu rol antimicrobian. În plus, nivelul scăzut de vitamina D a fost asociat atât cu creșterea frecvenței infecțiilor respiratorii, cât și cu creșterea incidenței bolilor autoimune (de exemplu scleroza multiplă, poliartrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală sau lupusul eritematos sistemic).

Starea de spirit și riscul de depresie

Studiile au evidențiat un rol important al vitaminei D în menținerea sănătății psihice. La nivelul creierului, vitamina D acționează asupra unor zone implicate în fiziopatologia depresiei, iar deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de apariție a depresiei.

Sănătatea aparatului cardiovascular

Vitamina D intervine în funcționarea sistemului renină-angiotensină-aldosteron responsabil de menținerea tensiunii arteriale în limite normale, dar și în procesele inflamatorii și de creștere celulară de la nivelul vaselor de sânge. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu apariția disfuncției vasculare și consecutiv cu creșterea riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.