Pe teritoriul insulei Creta, poliția elenă a arestat nouă persoane, printre care se afla și o femeie de naționalitate română. Alte două femei sunt urmărite la nivel internațional.
Care era activitatea rețelei de traficanți
Membrii respectivei grupări sunt acuzați de elaborarea unei rețele de trafic de persoane la nivel internațional.
Presa din Grecia relatează că au fost identificate, în Creta, zeci de tinere traficate ce proveneau din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Albania și Georgia. Acestea au fost găsite însărcinate.
Conform autorităților, un bebeluș valora între 70.000 și 120.000 de euro, iar clienții erau cupluri de persoane de același sex, bărbați singuri sau cupluri care nu puteau face copii și care nu corespundeau condițiilor pentru fertilizare in vitro.
Reprezentanții Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică, care au contribuit, alături de INTERPOL, la decimarea acestei rețele, susțin că membrii grupării sunt puși sub acuzare pentru cel puțin zece infracțiuni:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat;
- trafic de persoane;
- mediere pentru adopția ilegală a unui minor;
- încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical;
- infracțiuni împotriva familiei;
- înșelarea pacienților cu proceduri medicale false;
- fraudă;
- fals în acte publice;
- vătămare fizică;
- încălcarea legislației privind medicația.
Care era componența rețelei
Liderul grupării infracționale era un reputat medic ginecolog, în vârstă de 73 de ani din Chania, Grecia. Acesta folosea ca acoperire o clinică medicală, iar intermediarii adopțiilor ilegale erau chiar cei din personalul clinicii.
De asemenea, rețeaua avea în componență și trei „brokeri” (intermediare – n.red.) care lucrau în Atena, Salonic și în România. Sarcina lor era de a racola femei, predominant, din țările balcanice și din Europa Estică, și de a le determina să conlucreze cu rețeaua în schimbul unei anumite sume de bani.
„Era o femeie din România care lucra în acest centru. Aceasta avea toate legăturile cu România – Atena și România – Salonic. Mai erau alți doi intermediari, unul în Salonic și unul în România, care găseau femeile și le aduceau – din România la Salonic și din Salonic la Chania cu toate cheltuielile plătite”, potrivit declarațiilor unor surse din anchetă pentru presa elenă.
Așadar, rolul angajatei românce de la clinica medicului ginecolog era acela de prelua femeile și, împreună cu alți membri ai grupării, avea grijă de ele, asigurându-le mâncare, cazare și îngrijiri medicale, până la naștere.
„Dar, în cele din urmă, nu le-au dat banii pe care i-au promis. Au profitat de ele. Li se dădea o sumă lunară cuprinsă între 300 și 600 de euro, în funcție de ceea ce făceau. Unele femei nu au devenit mame surogat, ci au donat ovule, material genetic, de care medicii se foloseau să insemineze alte femei”, au susținut aceleași surse.
Citește și: Artista internațională, Paris Hilton, a anunțat nașterea primului său copil