Româncele care poartă acest nume își serbează onomastica pe 12 ianuarie 2022. Sărbătoare importantă miercuri în calendarul creștin ortodox

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 11 oct 2022, 08:15

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare pe 12 ianuarie 2022

Sursa: Captură YouTube

În calendarul creștin ortodox, pe 12 ianuarie 2022 este sărbătoare. O mare sfântă este prăznuită la această dată și foarte multe românce îi poartă numele.

În luna ianuarie, mai exact pe data de 12, în calendarul creștin ortodox este prăznuită Sfânta Muceniță Tatiana. Este sărbătoare miercuri în calendarul creștin ortodox, astfel că toate femeile care au primit la botez acest nume își serbează onomastica.

Calendar Creștin Ortodox, 12 ianuarie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniță Tatiana?

Sfânta Muceniță Tatiana este pomenită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe data de 12 ianuarie.

Această zi îi este dedicată celei care a ales să trăiască pentru Iisus Hristos. Sfânta Muceniță Tatiana a refuzat să se căsătorească, aceasta dedicându-și întreaga viață slujirii lui Hristos și credinței. Pentru acest lucru, Biserica din Roma a decis să o așeze în rândul diaconițelor, chiar dacă avea o vârstă fragedă, mai exact 15 ani.

Deși a recunoscut că Iisus Hristos este singurul în care crede și pe care își dorește să îl slujească, Sfânta Muceniță Tatiana a fost dusă mai întâi în templul zeului Apolo și i s-a cerut să îi aducă jertfe.

Aceasta a refuzat și a început să se roage lui Iisus Hristos, moment în care s-a produs un cutremur puternic și toate statuile care îl înfățișau pe zeul Apolo au fost distruse. O întâmplare similară a avut loc și în momentul în care Sfânta Muceniță Tatiana a fost dusă în templul zeiței Artemis. Atunci, întreg templul a luat foc, din cer coborând fulgere.

Citeste si: Când se sărbătoresc moșii de iarnă și ce tradiții se practică în această zi sfântă

Văzând că nu există cale pentru a o face pe Sfânta Muceniță Tatiana să le aducă jertfe idolilor, păgânii au decis să o tortureze. Pentru că nu și-a pierdut viața după ce a fost chinuită, în cele din urmă s-a decis tăierea capului Sfintei Mucenițe Tatiana 

În prezent, capul Sfintei Mucenițe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Sfânta Muceniță Tatiana este prăznuită în fiecare an pe data de 12 ianuarie, zi în care toate femeile care îi poartă numele își serbează onomastica.

Astfel, dacă ai printre apropiați femei care poartă acest nume sfânt, pe 12 ianuarie trebuie să le faci urări.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciunea către Sfânta Muceniță Tatiana. Se rostește în cele mai grele momente

Se spune că Sfânta Muceniță Tatiana le vine în ajutor celor care trec prin momente grele, care sunt în impas și care trebuie să facă alegeri importante. Aceasta este cea mai puternică rugăciune către Sfânta Muceniță Tatiana și se rostește în special pe data de 12 ianuarie, atunci când sfânta este prăznuită în calendarul creștin ortodox.

„O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor. Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga”, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El. Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei. Sfântă Tatiana, roagă-te pentru noi!

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin!”

Citeste si: Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele. Tradiții și superstiții de Bobotează 2022