România a hotărât dacă va continua vaccinarea cu serul imunizator produs de AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță a declarat că beneficiile depășesc cu mult riscurile. Va continua vaccinarea cu AstraZeneca?
Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul așteptat de toată lume
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat joi că România va continua vaccinarea cu serul imunizator produs de AstraZeneca. Acesta a mai sublinitat că apariția cheagurilor de sânge sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile.
”Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continue vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a
Totodată, Valeriu Gheorghiță a anunțat că va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă, în contextul în care rata trombozelor apărute după vaccinarea cu acest ser a fost de doar 0,65 la mia de locuitori.
„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informtiv pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare este de părere că renunțarea la vaccinare poate compromite atingerea imunității de grup.
Până la acest moment, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din acest ser anti-Covid, iar săptămâna viitoare va începe rapelul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
EMA, legătura dintre cheagurile de sânge și vaccinul AstraZeneca
Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a ajuns la concluzia că există o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă pe lista efectelor adverse foarte rare.
EMA a anunțat că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare, ele urmează să fie adăugate în prospect.
Comitetul a subliniat că, în vederea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți.