Conform INFP, seismul din Vrancea a avut o magnitudine de 2.7 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 132.2 km. Cutremurul s-a resimțit în apropierea următoarelor orașe: la 53 km nord-vest de Buzău, 61 km vest de Focșani, 62 km sud-est de Sfântu Gheorghe, 65 km est de Brașov și 72 km nord-est de Ploiești.
Seismul a cutremurat zona Vrancei
Deși magnitudinea acestui cutremur a fost relativ mică și nu a provocat pagube materiale sau victime, zona seismică Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa tectonică frecventă și uneori semnificativă, întrucât este una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa. Având în vedere frecvența și potențialul periculos al cutremurelor în această regiune, este important ca populația să fie bine informată și pregătită pentru astfel de evenimente.
Înainte de un cutremur, este important să ne asigurăm locuințele. Mobilierul greu, precum dulapurile și bibliotecile, trebuie fixat de pereți pentru a preveni răsturnarea acestora în timpul unui seism. De asemenea, este recomandat să evităm plasarea obiectelor grele pe rafturile superioare.
Este util să avem pregătit un kit de urgență, care să conțină apă, alimente neperisabile, truse de prim ajutor, medicamente esențiale, lanternă, baterii de rezervă, un radio cu baterii, documente importante și bani în numerar. Acest kit poate fi vital în primele ore și zile după un cutremur major.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce este indicat să faceți în caz de cutremur
În timpul unui cutremur, păstrarea calmului este crucială, întrucât panica poate duce la decizii greșite. Este important să ne adăpostim sub o masă robustă sau sub o grindă solidă și să ne protejăm capul și gâtul cu brațele. Stați departe de ferestre și obiecte care ar putea cădea, precum geamurile și obiectele suspendate, care reprezintă un pericol major.
După cutremur, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să verificăm dacă suntem răniți și să oferim primul ajutor celor din jur. Dacă există răni, încercați să cereți ajutor medical cât mai rapid posibil. Părăsiți clădirile cu prudență pe scări, nu cu liftul, și fiți atenți la eventualele replici.
Citește și: Al treilea cutremur într-o săptămână! Ce magnitudine a înregistrat seismul de vineri, din România
Zona seismică Vrancea rămâne una dintre cele mai monitorizate regiuni din România datorită potențialului său de a produce cutremure majore. Deși cutremurul din 17 iunie 2024 a fost de mică intensitate, este esențial să fim pregătiți și să ne educăm continuu despre măsurile de siguranță necesare pentru a minimiza riscurile asociate cu astfel de evenimente naturale. Pregătirea și conștientizarea sunt cele mai bune arme împotriva pericolelor pe care le prezintă cutremurele.