Potrivit unui grafic realizat de Mazing Maps apărut pe instagram.com, România a înregistrat cea mai mare creștere economică în ultimii 22 de ani.
România înregistrează cea mai mare creștere economică, în ultimii 22 de ani, din Europa
Potrivit un grafic realizat de portalul Amazing Maps, România a avut cea mai mare creștere economică din UE între anii 2000 și 2022, de aproape 800%.
Făcând o comparație după acest grafic, Germania care este considerată motorul economiei, deținea un PIB de 1.948 miliarde de dolari, în anul 2000, iar în 2022 acesta este estimat să crească la 4.031 miliarde de dolari.
Acest decalaj poate fi observat cu ușurință în datele PIB per cap de locuitor.
Astfel că, România a evoluat de la un PIB/capita de 1.669,98 dolari în anul 2000 la un PIB/capita de 14.825,21 dolari în anul 2022. Potrivit comparației PIB per capita în anul 2000 era în Germania de 24.003, 70 dolari în anul 2000 și este în 2022 de 48.397,8 dolari.Care sunt țările mai puțin dezvoltate
În acest interval de timp creșterea economică din Bulgaria a fost a doua cea mai mare creștere economică din Europa, de 669% și este urmată de Lituania, pe locul trei, cu 628%, de Estonia cu 617 și de Letonia cu
544%.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Acestea sunt urmate de Albania cu 465%, Slovacia cu 464%, Cehia cu 367%, Polonia cu 313% și Ungaria cu 310%.
Care sunt provocările economice ale româniei în 2023
Creșterea economiei românești a încetinit la 1,3% în ultimul semestru din 2022 și nu sunt tocmai bune ținând cont că se așteaptă ca marile economii precum Germania și Franța să intre în recesiune, începând cu anul 2023.
Potrivit analiștilor, această scădere ar avea un efect în lanț și asupra celorlalte economii.Potrivit economistului Clujean, Flavius Rovinaru, în prezent, cel mai mare pericol provine din creșterea deficitului bugetar, a deficitului de cont curent, dar și a inflației, și astfel este pusă în pericol stabilitatea economică a României. Acesta a declarat că „În privința deficitului bugetar și al celui de cont curent din păcate nu pot să fiu foarte optimist, deoarece la nivelul deciziei guvernamentale nu se întrevăd măsuri de rigoare necesare acestei perioade”.
Citește și: Efectele unei recesiuni. Cum te poți pregăti pentru o nouă recesiune economică și care sunt cauzele acesteia
În anul 2023 vor exista mai mult provocări economice. De felul în care autoritățile vor ști și vor fi capabile să le facă față va depinde echilibrul macroeconomic al României. Va fi vorba de o serie de provocări de natură internă sau externă, de ordin structural sau funcțional.
Conform lui Flavius Rovinaru putem avea o serie de avantaje în viitorul apropiat din care pot fi amintite investițiile în infrastructură programate prin PNRR. Ar mai fi salariile mici, comparativ cu cele din Europa de Vest, în condițiile în care se dorește realizarea unei investiții de tip greenfield sau realocarea de activități, dar și forța de muncă, pe care România o deține, cu un nivel bun de pregătire în centrele Universitare.