România a răsuflat ușurată după ultimul cutremur. Află ce poți face pentru a nu deveni victimă sigură la următorul mare seism!

Author: Lavinia Medrea

La începutul lunii noiembrie 2022, un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter a zguduit jumătate din teritoriul României. Din fericire, intensitatea lui a fost una mică spre medie, însă specialiștii din cadrul RISE - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic consideră că fiecare astfel de cutremur ne apropie tot mai mult de unul catastrofal, capabil să provoace pagube materiale și umane însemnate. De altfel, bazându-se pe ciclicitatea și recurența mișcărilor telurice, seismologii români opinează că următorul mare cutremur, de cca. 8 grade, este așteptat să aibă loc peste aproximativ 20 de ani. 

Nu vă panicați! Aveți o grămadă de timp pentru a vă pregăti și a face totul responsabil, pentru a nu deveni victime. Iată mai jos câteva sugestii:

 Consolidează-ți locuința!

Întărirea structurii de rezistență a locuinței reprezintă o condiție minimă obligatorie pentru a nu avea emoții în cazul unei mișcări tectonice, de orice intensitate. Însă, dacă dispuneți de fondurile necesare și locuiți în zonă seismică epicentrală, specialiștii în construcții recomandă să vă ridicați o casă nouă, de la zero. Din acest punct de vedere, cele mai durabile construcții, cu o rezistență seismică extrem de ridicată datorită elasticității materialelor, sunt cele pe structură metalică. Profilele din metal sunt mai ieftine și destul de uzuale pe piața construcțiilor, motiv pentru care poți să-ți construiești casa de unul singur, chiar dacă nu ești vreun constructor sau inginer. Tot ce ai nevoie este un fierăstrău special de debitat metale, care folosește o pânză banzic pentru metal de calitate superioară, cum e cea de la Vigra.ro. Noua construcție va fi una solidă, nedeformabilă și fără fisuri. 

Fă-ți o asigurare! 

O vorbă veche românească spune că „paza bună trece primejdia rea”. O astfel de pază a locuinței poate fi inclusiv încheierea unei asigurări împotriva pagubelor din dezastre naturale, cum e polița obligatorie PAD. Costă 20 de euro/an și acoperă, până în 20.000 de euro, daunele majore produse de cutremure, inundații (din cauze naturale) sau alunecări de teren. Dacă însă dorești o poliță pentru o sumă asigurată mai mare, poți lua în calcul încheierea unei polițe facultative. 

Întocmește un plan de acțiune și de conduită

Fiind un fenomen absolut întâmplător, este foarte important să nu te ia prin surprindere! Discută din timp cu membrii familiei și întocmiți o procedură standard pe care să o aplicați cu sfințenie în acele momente. Cel mai important este să vă păstrați calmul, să rezistați impulsului de a părăsi în grabă locuința, să vă ascundeți sub elementele de construcție rezistente și să știți să acordați primul ajutor, dacă situația o cere.  

Având în vedere că, în conformitate cu statisticile Institutului pentru Fizica Pământului, peste 80% dintre cutremurele produse în România au avut loc în timpul nopții, perspectiva ca următorul mare seism să te surprindă în interiorul locuinței este una destul de mare! Tocmai de aceea trebuie să te instruiești și să pregătești temeinic mediul în care locuiești, pentru ca acesta să fie unul cât mai sigur pentru tine și familia ta. 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.