Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, 1 martie, că România ar putea interzice aplicația TikTok pe telefoanele de muncă ale senatorilor. O astfel de decizie a fost luată în mai multe țări, inclusiv de Comisia Europeană.
Citește și: Cum să începi pe TikTok? Top Sfaturi pentru a avea succes pe platforma
România ar urma să interzică aplicația TikTok pe telefoanele de muncă ale senatorilor
Sebastian Burduja a dezvăluit că urmează să aibă loc o evaluare în acest sens. Ministrul Cercetării a mai adăugat că este foarte bine că avem legea securității cibernetice, pentru că altfel nu s-ar mai putea interveni în astfel de cazuri.
”Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituțiile implicate. E un lucru foarte bun și un exemplu foarte bun pe care ni-l dați, pentru că dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri (marți – n.r.) de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Și știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați și acum au un termen de o lună – două luni în care trebuie să își facă acest inventar și să înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile”, spune ministrul Digitalizării.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: 4 provocări de pe Tik Tok pe care orice părinte ar trebui să le știe
Senatul României are cont de TikTok, iar mulți parlamentari sunt virali pe această aplicație care a fost deja interzisă pe telefoanele de muncă ale parlamentarilor danezi.
„Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate (dacă reprezintă un risc – n.r.). Pe legea Kasperski, așa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să cumpere asemenea soluție. Deci, și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziție în acest sens. Categoric da, facem o analiză. Vom veni cu un răspuns când analiza va fi finalizată, pentru că nu vrem nici să generăm o reacție adversă dacă nu este cazul în acest moment”, a mai spus ministrul Sebastian Burduja.
Statele Unite ale Americii (SUA) și Canada au interzis această aplicație chinezească pe dispozitivele care aparțin Guvernului.
Recent, Danemarca a anunțat o măsură la fel. Aceste decizii vin după ce s-a descoperit că metodele de colectare a datelor de pe TikTok pot face utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice.Citește și: TikTok ar putea fi prea mare pentru a fi oprit?