Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, 1 martie, că România ar putea interzice aplicația TikTok pe telefoanele de muncă ale senatorilor. O astfel de decizie a fost luată în mai multe țări, inclusiv de Comisia Europeană.
Citește și: Cum să începi pe TikTok? Top Sfaturi pentru a avea succes pe platforma
România ar urma să interzică aplicația TikTok pe telefoanele de muncă ale senatorilor
Sebastian Burduja a dezvăluit că urmează să aibă loc o evaluare în acest sens. Ministrul Cercetării a mai adăugat că este foarte bine că avem legea securității cibernetice, pentru că altfel nu s-ar mai putea interveni în astfel de cazuri.
”Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituțiile implicate. E un lucru foarte bun și un exemplu foarte bun pe care ni-l dați, pentru că dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri (marți – n.r.) de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Și știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați și acum au un termen de o lună – două luni în care trebuie să își facă acest inventar și să înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile”, spune ministrul Digitalizării.
Citește și: 4 provocări de pe Tik Tok pe care orice părinte ar trebui să le știe
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele trebuie să știe asta! Noi reguli în 2025 pentru cardurile de alimente. Când se vor livra banii
Senatul României are cont de TikTok, iar mulți parlamentari sunt virali pe această aplicație care a fost deja interzisă pe telefoanele de muncă ale parlamentarilor danezi.
„Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate (dacă reprezintă un risc – n.r.). Pe legea Kasperski, așa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să cumpere asemenea soluție. Deci, și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziție în acest sens.
Statele Unite ale Americii (SUA) și Canada au interzis această aplicație chinezească pe dispozitivele care aparțin Guvernului. Recent, Danemarca a anunțat o măsură la fel. Aceste decizii vin după ce s-a descoperit că metodele de colectare a datelor de pe TikTok pot face utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice.
Citește și: TikTok ar putea fi prea mare pentru a fi oprit?