Romania are cea mai mare crestere economica din UE. Ce inseamna asta pentru omul de rand

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 28 feb 2017, 13:15

Romania a intrecut toate tarile din Uniunea Europeana in ceea ce priveste cresterea economica. Asta se traduce in cateva schimbari in bine in nivelul de trai al fiecarui roman.

Tara noastra a inregistrat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5 procente in trimestrul al doilea din anul 2016 fata de trimestrul anterior. Este cea mai mare crestere economica dintre toate cele 28 de state membre ale blocului european, insa cum se traduc aceste procente in viata de zi cu zi a romanilor?

Alaturi de tara noasta, statele cu cele mai mari cresteri economice in perioada aprilie-iunie 2016 au fost Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia.

Nu s-au inregistrat deloc scaderi la nivelul intregii Uniuni, insa au existat state cu stagnari – Finlanda, Italia si Franta. Iata ce inseamna aceasta crestere economica:

Au crescut investitiile

Companiile vad un potential imens in tara noastra, asa ca investiile au crescut substantial in ultimul an. De pilda, investitiile straine au inregistrat in primele opt luni ale acestui an o crestere de 18,6 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In perioada ianuarie-august a acestui an, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 2,741 miliarde euro, arata datele Bancii Nationale.

Nu doar companiile straine au facut investitii, ci si cele romanesti. Un exemplu in acest sens este compania de distributie de materiale de constructie Arabesque. 8 milioane de euro vor fi investiti in total pana la finalul anului in constructii si servicii pentru client.

Cea mai semnificativa investitie facuta de aceasta firma in 2016 – 10 milioane de euro- este deschiderea celui mai mare magazin de profil. Magazinul a fost deschis la Pitesti si a insemnat si creeara a aproximativ 100 de locuri de munca pentru oamenii din zona.

Somajul este din ce in ce mai mic

Cresterea investitiilor inseamna si locuri de munca noi. O alta veste imbucuratoare este legata de nivelul somajului de la noi din tara.

Cu o rata a somajului de doar 6,5%, tara noastra se situeaza printre statele cu cele mai scazute niveluri de somaj din intreaga Uniune Europeana. Potrivit Biroului European de Statistica (Eurostat), rata medie la nivelul UE este de 8,9%, asadar tara noastra este sub medie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cele

mai mari valori ale şomajului au fost inregistrate in Spania- 20,4%, Croatia 15,1% Cipru si Portugalia 12,3%. Statele cu cel mai scazut somaj au fost Germania- 4,3% si Cehia 4,5%. In tara noastra in prezent sunt peste 20.000 de posturi vacante, cele mai multe in Bucuresti si in Sibiu, insa si in alte zone ale tarii exista locuri de munca ce asteapta candidati.

Salariul mediu net a crescut si la stat si la privat

Anul acesta nu doar salariul minim pe economie a crescut, ci si veniturile medii.

Analiza facuta de Institutul National de Statistica arata ca in august salariul mediu net pe economie a fost de 2.076 de lei. Valoarea aceasta este cu 15% mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2015. Salariul minim pe economie a crescut si el anul acesta. In prezent el este de 925 de lei net pe luna. Ambele cresteri semnifica si un nivel de trai mai ridicat, deoarece romanii au venituri mai mari.

Chiar si cu aceasta crestere economica si consecintele ei imbucuratoare, nivelul de trai din tara nostra ramane unul de valoarea medie, mai ales daca facem comparatie cu tarile din vestul Europei. Cu toate acestea, România figureaza ca fiind peste media europeana a nivelului de trai din zonele preponderent urbane, arata datele Eurostat.

Sursa foto: Shutterstock