În aceeași etapă, Ucraina a terminat la egalitate cu Belgia, scor 0-0. Aceasta este doar a doua oară când Echipa națională a României trece de faza grupelor la un Campionat European, prima dată a fost în anul 2000, când a ajuns în sferturile de finală. La edițiile din 1984, 1996, 2008, 2016 și 2020, tricolorii nu au reușit să treacă de grupe, iar la celelalte ediții nu s-au calificat.
România s-a calificat prima în optimile EURO 2024
România a realizat o adevărată minune prin calificarea pe primul loc în optimile de finală ale EURO 2024. Remiza cu Slovacia, în care Răzvan Marin a marcat dintr-un penalty obținut de Ianis Hagi, a fost suficientă pentru a asigura această performanță. Clasamentul final al grupei a fost următorul:
România (4 puncte, golaveraj 4-3);
Belgia (4 puncte, golaveraj 2-1);
Slovacia (4 puncte, golaveraj 3-3);
Ucraina (4 puncte, golaveraj 2-4).
Cronologia meciului a fost plină de emoții și momente tensionate. Meciul a început cu un atac agresiv al slovacilor, însă Niță a reușit câteva intervenții esențiale. În minutul 24, Slovacia a deschis scorul prin Duda, care a marcat cu o lovitură de cap. România a ripostat, iar în minutul 36, Răzvan Marin a transformat un penalty acordat după consultarea VAR-ului.
În a doua repriză, Slovacia a continuat să atace, dar Niță a fost din nou la înălțime, intervenind salvator în mai multe rânduri. De asemenea, România a avut câteva ocazii notabile prin Denis Drăguș și Răzvan Marin, dar nu a reușit să mai înscrie.
Pe finalul meciului, schimbările făcute de selecționerul Edi Iordănescu, inclusiv introducerea lui Dennis Man și George Pușcaș, au adus un suflu nou echipei, contribuind la menținerea rezultatului de egalitate, crucial pentru calificare.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Care a fost componența echipelor la meciul România-Slovacia
La fluierul final, România s-a calificat în optimile de finală, spre bucuria fanilor și a echipei. Performanța echipei naționale de la EURO 2024 rămâne un moment memorabil în istoria fotbalului românesc, subliniind talentul și determinarea tricolorilor.
Echipele de start au fost:
România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – Ianis Hagi, R.
Marin, Stanciu, Florinel Coman – DrăgușRezerve: Moldovan, Târnovanu – Rus, Nedelcearu, Alibec, Cicâldău, Pușcaș, Mihăilă, Olaru, Man, Mogoș, Sorescu, Racovițan, Bîrligea, Șut
Selecționer: Edi Iordănescu
Slovacia: Dubravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Strelec, Haraslin
Rezerve: Rodak, Ravas – Obert, Rigo, Gyomber, Suslov, Bozenik, Tupta, Benes, Hrosovsky, De Marco, Duris, Bero, Sauer, Kosa
Selecționer: Francesco Calzona.
În aceste momente, românii s-au strâns în Piața Universității, din București, într-un număr foarte mare, pentru a sărbători calificarea istorică a Echipei naționale de fotbal a României în optimi.