Romania de tezaur | Ultimele tulnicarese din Apuseni, care duc mai departe traditia de la Avram Iancu! Iata ce talent nebanuit exista intr-un colt de tara indepartat

Autor: D.I. Editor: Bogdan Mihai
Actualizat: 16 sep 2020, 17:00

Avem o tara frumoasa, cu locuri si oameni buni de pus la rana. Nu trebuie decat sa ne oprim in loc din toata valtoarea vietii si sa privim in jur, sa descoperim nu doar bogatiile pamantului, ci si comorile din noi.

In timp ce unii aduna averi, ei isi strang la piept tezaurul mostenit din strabuni si spun cu mana pe inima ca ar fi vai si amar de tarisoara asta cand isi vor uita originile.

Ultimele tulnicarese din Apuseni, care duc mai departe traditia de la Avram Iancu incoace. Acestea canta cu mare har la unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale, care dateaza din vremea dacilor.

"Tulnicul este telefonul de astazi! Nu era alt mijloc de comunicare! Orice era de anuntat se facea prin tulnic, pana si toaca de la biserica, pentru dusmani in
tara, pentru animalele salbatice, pentru moarte, pentru nastere, chiar si nunta era pornita cu un semnal de tulnic! Un popor fara traditii este mort!", a spus Maria Gligor, tulnicareasa declarata tezaur viu de UNESCO.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Tulnicaresele pastreaza cu sfintenie aceste instrumente vechi si le intretin cum se cuvine pentru a le pastra intacte si pantru a le transmite din generatie in generatie.

Femeile sustin ca sunetele si vibratiile emise de tulnic au puteri vindecatoare, deoarece alina suferinta oamenilor care asculta, au rol calmant.