România se află în centrul atenției internaționale datorită unui record neobișnuit: cea mai tânără bunică din lume este Rifca Stănescu, o tânără din Vaslui care a devenit bunică la doar 23 de ani. Povestea sa, marcată de maturizarea timpurie și provocările vieții, a atras atenția presei internaționale încă din 2011.
Povestea de viață a celei mai tinere bunici din lume
Născută în 1985, Rifca a crescut într-un mediu tradițional rom, în care căsătoriile timpurii erau un obicei comun.
„Am vrut să mă căsătoresc cu el, așa că am fost de acord și, bineînțeles, după ce am petrecut noaptea împreună, nimeni nu avea cum să ne despartă”, a povestit Rifca.
În ciuda speranțelor Rifcăi ca fiica ei să aibă o viață diferită, Maria a urmat un traseu similar. La vârsta de 11 ani, Maria a născut un băiețel, Ion. Astfel, la doar 23 de ani, Rifca a devenit bunică.
„Sunt fericită să fiu bunică, dar mi-am dorit altceva pentru Maria- și altceva pentru mine. Ion este un copil bun- și este deja logodit cu o fată de 8 ani. Băieții sunt întotdeauna buni de avut- ei nu trebuie să sufere la fel de mult ca fetele, cred eu”, a declarat Rifca în 2011.
Presa internațională a relatat pe larg despre povestea Rifcăi, subliniind atât aspectele culturale, cât și provocările sociale cu care se confruntă comunitățile tradiționale rome.
Povestea sa a devenit un simbol al realităților dure cu care se confruntă multe tinere din aceste medii.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Horoscop pentru ziua de miercuri, 10 iulie 2024: Această zodie își face planuri de viitor
Apel pentru părinți și bunici din partea președintelui CNAS
Dr. Valeria Herdea, președintele CNAS, a subliniat că România are, într-adevăr, un record în ceea ce privește mamele și bunicile tinere. Ea a afirmat că aceste cazuri sunt o reflectare a unor probleme sociale profunde care necesită atenție și soluții eficiente.
„Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a declarat Herdea într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.
Ea a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc.
„Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri! Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi”, a spus Herdea. „Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai spus șefa CNAS.