România găzduiește 8 obiective din patrimoniul UNESCO. Iată 2 dintre ele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 apr 2024, 04:20

România găzduiește 8 obiective din patrimoniul UNESCO

Sursa: Unsplash

România are foarte multe obiective turistice vizitate anual de mii de persoane, însă doar câteva au ajuns să fie în lista patrimoniului UNESCO.

UNESCO a lansat în anul 1994 o nouă strategie pentru a valorifica unele dintre cele mai frumoase tradiții, dar și obiective turistice din lume, iar țara noastră are în prezent 6 obiective culturale și două obiective naturale în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Citește și: Top 10 destinații de vacanță pentru 2023. Care este cea mai căutată țară în acest an

În România se află 8 obiective din patrimoniul UNESCO

Primul obiectiv ce a fost introdus pe lista patrimoniului UNESCO a fost Delta Dunării, în anul 1991, iar acesta reprezintă unul dintre cele mai fascinante monumente naturale din țară, dar și din străinătate. Această zonă este casa a peste 300 de specii de păsări, dar și a aproximativ 45 de specii de pești, unele dintre acestea fiind foarte puține la număr.

Un alt obiectiv natural din țara noastră ce a reușit să fie trecut în această listă este reprezentat de pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și fac parte din aceasta încă din anul 2017. În această listă sunt numerotate mai multe păduri impresionante din România: Rezervația naturală Izvoarele Nerei din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului; Rezervația mixtă Cheile Nerei-Beușnița din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița; Rezervația naturală Coronini-Bedina, rezervația naturală Iauna-Craiova și rezervația naturală Ciucevele Cernei din Parcul Național Domogled-Valea Cernei; Masivul Cozia și Cheile Lotrișorului din Parcul Național Cozia; Codrul secular Șinca; Codrul secular Slătioara; Codrii seculari

de la Izvorul Șurii și Preluci situați în rezervația naturală Arcer-Țibleș Bran; Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuț.

Bisericile din Moldova au fost și acestea trecute pe lista patrimoniului UNESCO, începând cu anul 1993, până în anul 2010, iar din această categorie fac parte 8 biserici, ce sunt unice datorită picturilor murale exterioare, dar și prin coerența și unitatea programului iconografic. Din această listă fac parte: Biserica "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul" din satul Arbore, Biserica "Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe" a Mănăstirii Humor, Biserica "Buna-Vestire" a Mănăstirii Moldoviţa, Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" din Pătrăuţi, Biserica "Sfântul Gheorghe" a Mănăstirii "Sfântul Ioan

cel Nou" din Suceava,Biserica "Sfântul Gheorghe" a Mănăstirii Voroneţ, Biserica "Învierea Domnului" a Mănăstirii Suceviţa, Biserica "Sfântul Nicolae" a Mănăstirii Probota.

Complexul monahal Hurezi sau Mănăstirea Horezu, așa cum este cunoscută, este un alt element important de pe lista patrimoniului UNESCO, fiind apreciată pentru elementele arhitecturale pe care aceasta le are, ce îmbină arhitectura românească cu cea a sud-estului Europei. Există și șapte localități ce au fost înscrise în această listă prestigioasă, mai exact satele cu biserici fortificate din Transilvania: Situl rural Câlnic, Situl rural Prejmer, Situl rural Viscri, Situl rural Dârjiu, Situl rural Saschiz, Situl rural Biertan și Situl

rural Valea Viilor.

Și cetățile ascunse din Munţii Orăştiei sunt situate pe lista patrimoniului UNESCO, mai exact: Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia, Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru, Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie, Cetatea dacică de la Băniţa, Cetatea dacică de la Căpâlna, Sarmizegetusa Regia și Centrul Istoric Sighişoara.

Ultimele monumente aflate în lista patrimoniului UNESCO se numără bisericile din lemn din Maramureș, apreciate pentru arhitectura din lemn, iar cele 8 lăcașe de cult aflate în listă sunt: Biserica Intrarea în Biserica Maicii Domnului (Bârsana), Biserica Sfântul Nicolae (Budești), Biserica Sfânta Paraschiva (Desești), Biserica Nașterea Maicii

Domnului (Ieud-Deal), Biserica Sfântul Arhanghel (Plopiș), Biserica Sfânta Paraschiva (Poienile Izei), Biserica Sfântul Arhanghel (Rogoz), Biserica Sfântul Arhanghel.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: 3 obiective turistice în apropiere de Viscri, satul unde Regele Charles al III-lea are o casă

 

 

Obiective UNESCO din România pe care trebuie să le vizitezi

Delta Dunării reprezintă o oază de liniște pentru oamenii ce își doresc să scape de aglomerația din oraș, iar aceasta este o rezervație naturală protejată, în care se află numeroase păsări rare, dar și specii de pești. Această zonă s-a format de-a lungul a peste 10.000 de ani și este considerată cea mai mare zonă umedă din Europa.

În această zonă ce găsesc și singurele păduri de nisip din România, pădurea Letea și pădurea Caraorman, gata să fie explorate și admirate de mii de turiști. 

Biserica de lemn din Rogoz “Sfinții Arhangheli” a fost construită în anul 1633, iar legenda pe care o cunosc localnicii spune că a fost construită din trunchiurile a doi arbori doborâți pe Dealul Popii. Acest monument este perfect pentru oamenii ce își doresc să aibă parte de liniște sufletească, dar și să admire frumusețiile locului. 

Citește și: Harta turistică a României: Locurile din țară pe care trebuie neapărat să le vezi cel puțin o dată în viață

Sursa: hotnews.ro

 

Taguri: