Romania în DOLIU! A murit unul dintre cei mai îndrăgiți artiști

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 23 iul 2022, 07:15
Romania în DOLIU! A murit unul dintre cei mai îndrăgiți artiști

În dimineaţa zilei de 31 martie, unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică populară din ţara noastră a decedat.

Gavril Prunoiu, îndrăgitul interpret de muzică populară, ce avea în spate o carieră de aproape 60 de ani, a decedat la varsta de 79 de ani.

Citeste si: Aurel Pădureanu, decizie radicală după moartea Corneliei Catanga. A dezvăluit ce va face cu lucrurile regretatei artiste: „Eu voi opri doar...”

Gavril Prunoiu a murit

Gavriil Prunoiu, cunoscut interpret de muzică tradiţională şi profesor de muzică, s-a născut pe 2 martie 1942 în comuna Boteni din judeţul Argeş.

El a absolvit în 1965 Liceul de muzică nr. 1 din Bucureşti, actualul Colegiu Naţional de Arte “Dinu Lipatti”, secţia canto popular.

În perioada 1966-1967, Gavril Prunoiu a fost solist al Orchestrei de muzică populară “Doina Argeşului” din Piteşti, alături de alţi artişti celebri precum Rodica Bujor, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Ileana Constantinescu, Benone Sinulescu şi Elisabeta Ticuţă

Citeste si: Gigi Becali, prima reacție după reproșurile primite de la Aurel Pădureanu: "Nu e treaba mea. Eu nu am case să le dau"

Timp de peste 30 de ani, Gavril Prunoiu a deţinut funcţia de profesor de canto popular la Colegiul de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, îndeplinind timp de 20 de ani funcţia de şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului din Capitală.

Potrivit jurnaluldearges.ro, cei de la Radio Romania Actualitati au transmis un mesaj in semn de recunostinta.  

„Muscelul a fost cântat cu mult drag de prof.

Gavriil Prunoiu. Domnul profesor, si-a păstrat sufletul şi cântecul în zariştea satului.De aceea a lăsat in urma sa adevărate documente sonore. Prin tot ceea ce a făcut profesorul Gavriil Prunoiu, a imbogăţit zestrea culturală a Argeşului şi Muscelului. Toate cântecele sale au marca FONOTECA DE AUR! Cât a trăit s-a gândit la toate! Cu discernământul omului de cultură, şi-a pus toată credinţa şi ştiinţa in slujba cântecului de calitate. Ca profesor a fost extraordinar.
Ştia să fie şi profesor şi părinte totodată.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Profesorul Gavriil Prunoiu a făcut parte, din lumea sacră a muzicii noastre tradiţionale. Spun lumea sacră! adică, a cântat doar ceea ce a însemnat esenţa muzicii din vatra satului. Dl. profesor nu a făcut pact cu moda, nici nu a târguit sufletul românesc la tarabă …

Citeste si: Familia Corneliei Catanga ar putea să o exhumeze pe artistă: ”Au băgat-o ăștia la Covid, că așa vor ei”

Lasă in urmă un repertoriu curat!

Viaţa sa a însemnat familia, cântecul şi elevii săi de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București. A promovat cântecul şi pe scenă şi la catedră, prin numeroase generaţii de elevi.

De astăzi, muzica populară de calitate, rămâne mai săracă…

Cultura tradiţională îi datorează foarte mult profesorului Gavriil Prunoiu.”

Mulţi dintre elevii care l-au avut ca profesor pe Gavril Prunoiu au ajuns interpreţi celebri de muzică populară, precum Niculina Stoican, Carmen Iordache sau Ionuţ Dolănescu.

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?