România, în pericol să aibă un număr uriaș de infectări! Cu ce ne confruntăm în plină pandemie de Covid-19

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 21 iul 2022, 10:10
România se mai confruntă cu o problemă sanitară în afară de Covid-19

În plină pandemie de Covid-19, România se confruntă cu o problemă majoră.

Nu este legată de Covid-19, ci despre probabilitatea de a ne confrunta cu un număr uriaș de infectări cu HIV și cu virusul hepatic.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) a transmis un avertisment legat de faptul că, din pricina lipsei fondurilor, este nevoită să închidă serviciul de prevenire a infecțiilor cu HIV, hepatită, tuberculoză pentru persoanele vulnerabile din București. 

Consumatorii de droguri sunt nevoiți, pentru că asociația nu mai are bani să ofere gratuit seringi, să le folosească în comun sau să le refolosească, motiv pentru care infecțiile ar putea exploda.

ARAS a avertizat că deja ne confruntăm cu un număr mai mare de infecții cu HIV și cu virusul hepatic.

„Din cauza lipsei de fonduri, echipa mobilă ARAS, care a oferit timp de peste 20 de ani servicii de prevenire persoanelor cu vulnerabilitate crescută, nu mai intervine pe străzile Bucureștiului de la finele lunii decembrie 2020”, a anunțat Asociația, citată de Digi 24. 

Fondurile europene nu ar fi direcționate către astfel de activități

ARAS acuză că, deși ar exista fonduri europene, ele nu sunt direcționate și către activități precum cele ale asociației.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În prezent, când fondurile structurale europene sunt disponibile pentru autoritățile naționale din domeniul sănătății și domeniul social, ele nu sunt alocate și pentru nevoile medicale și sociale ale acestor persoane vulnerabile și defavorizate. Programele sunt exclusiv pentru persoanele care dețin carte de identitate, iar unele numai pentru cele ce au asigurare de sănătate. Contractele de finanțare pentru aceste programe conțin niște limitări care le fac complet inadecvate lucrului cu persoanele vulnerabile — o birocrație lipsită de umanitate”, a acuzat ARAS.

ARAS este o organizație neguvernamentală care oferă din 1992 servicii de prevenire a HIV/SIDA, hepatitelor, infecțiilor cu transmitere sexuală și sprijin pentru persoanele afectate și pentru familiile acestora. 

ARAS avertizează că nici autoritățile locale nu introduc în bugete fonduri pentru activități pe care asociația le întreprinde.

„Autoritățile locale nu includ în și nu bugetează multianual în strategiile lor (clar și explicit) activități de prevenire (HIV/hepatite, a tuberculozei) dedicate persoanelor vulnerabile.

Nu au decis cu privire la procedura legală (există mai multe formule legale ce pot fi utilizate) competitivă și transparentă pentru programe multianuale și țin cu strictețe  de domeniul limitelor geografice ale sectoarelor pentru a acorda asistență oamenilor vulnerabili, care însă nu țin cont de aceste limite geografice și rămân pe dinafara sistemelor de asistență socială de sector”, a mai transmis ARAS.

„La începutul acestei luni, am adresat din nou autorităților centrale și locale, cu atribuții sau capacitate  de intervenție în domeniu, scrisori prin care le solicităm sprijinul în remedierea acestei crize, cu care ne

confruntăm periodic”, a declarat Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Citeste si: Coronavirus în România, 4 februarie 2021. Câte cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost raportate? Bilanțul pe județe și numărul de teste efectuate