Raed Arafat, secretar de stat și șef al DSU, a avertizat că România se confruntă cu o „nouă normalitate” climatică marcată de fenomene extreme. Caniculele, furtunile, tornadele și inundațiile devin tot mai frecvente, reflectând schimbările climatice radicale din ultimele decenii.
România intră într-o nouă normalitate climatologică
Potrivit realitatea.net, Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a emis vineri seara un avertisment important cu privire la schimbările climatice dramatice care afectează România.
În discursul său, Arafat a subliniat că, în ciuda scepticismului unor persoane, schimbările climatice sunt o realitate incontestabilă. El a menționat că aceste schimbări se reflectă nu doar în temperaturile crescute, ci și în modul în care se desfășoară anotimpurile. „Suntem în miezul unor schimbări radicale de climă, și în modul în care se manifestă sezonul de vară, sezonul de iarnă, sezonul de toamnă, de primăvară”,
Raed Arafat a evidențiat faptul că, în fiecare an, România înregistrează temperaturi record comparativ cu anii precedenți. Acesta a menționat că, dacă în trecut ne raportam la recordurile din era pre-industrială, acum ne comparăm cu temperaturile din anul precedent, constatând o creștere continuă. „Anul ăsta e mai cald decât 2023. Să vedem anul următor”, a spus el.
Noua normalitate despre care vorbește Arafat include fenomene meteo extreme. Acesta a avertizat că România se va confrunta tot mai des cu canicule severe, furtuni violente și, posibil, tornade. „Din păcate, mergem spre o nouă normalitate, care înseamnă fenomene extreme- canicule, furtuni, poate tornade, care au mai apărut, și alte fenomene, inundații”, a explicat șeful DSU.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Schimbările climatice nu înseamnă doar temperaturi ridicate vara
Arafat a menționat că schimbările climatice nu înseamnă doar temperaturi ridicate vara, ci și posibilitatea unor ierni extrem de reci. A dat exemplul Suediei, care a înregistrat temperaturi extrem de scăzute în acest an.
În fața acestor schimbări, Arafat a subliniat necesitatea adaptării modului de viață. El a recunoscut că natura a fost „stricată” într-o formă sau alta de către oameni și că eforturile de reparare vor dura foarte mult timp. „ Va trebui să ne adaptăm și în modul în care trăim în natura pe care noi am ‘stricat-o’ într-o formă sau alta, și încercăm să reparăm situația”, a
afirmat el.Eforturile de combatere a încălzirii globale
Arafat a subliniat că măsurile luate în prezent pentru combaterea încălzirii globale sunt esențiale, dar efectele lor nu se vor vedea imediat. Oprirea procesului de încălzire globală va necesita mulți ani, iar inversarea acestui fenomen va fi și mai dificilă și de durată. „Toate măsurile care se iau acum, abia dacă reușim să oprim procesul încălzirii globale, care nu așa de repede se întâmplă, și are nevoie de mulți ani ca să se oprească”, a explicat el.
Astfel, Avertismentul lansat de Raed Arafat ne reamintește de urgența și gravitatea schimbărilor climatice. Adaptarea la noua normalitate impusă de aceste schimbări va necesita eforturi concertate din partea autorităților și a fiecărui cetățean. De asemenea, eforturile de combatere a încălzirii globale trebuie intensificate pentru a minimiza impactul asupra generațiilor viitoare. România, ca parte a comunității globale, trebuie să continue să ia măsuri decisive pentru a face față acestor provocări climatice fără precedent.