România introduce taxa pe lux! Ce impozite vor plăti proprietarii de case și mașini scumpe

Autor: Andrei Costanda

Taxa de lux nu se va aplica tuturor cetățenilor

Sursa: Freepik

Noua lege privind taxa pe lux impune impozite suplimentare pentru proprietarii de locuințe și mașini de mare valoare, intrând în vigoare prin completarea formularului 216 până la sfârșitul anului.

Începând din acest an, românii care dețin case și mașini de lux vor trebui să plătească impozite mai mari, conform noii legi 296/2023, cunoscută sub numele de „taxa pe lux”. Această măsură fiscală se aplică strict proprietarilor de clădiri rezidențiale și autoturisme care depășesc anumite valori, urmărind să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat și să impună o contribuție suplimentară celor care își permit luxul.

Ce este taxa pe lux

Taxa pe lux nu afectează toți cetățenii, ci vizează specific proprietarii de locuințe și mașini valoroase. Conform noii legislații, sunt supuse acestei taxe clădirile rezidențiale a căror valoare de piață depășește 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) și autoturismele înmatriculate în România, care au fost achiziționate pentru o sumă mai mare de 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).

Proprietarii de astfel de bunuri vor plăti un impozit anual calculat la 0,3% din valoarea care depășește pragul neimpozabil stabilit prin lege.

De exemplu, pentru o mașină cu o valoare de 100.000 de euro, impozitul va fi de 75 de euro. Aceasta se determină aplicând procentul de 0,3% la diferența dintre valoarea mașinii și plafonul de 75.000 de euro.

În cazul locuințelor de lux, calculul este similar. Dacă valoarea de piață a unei case este de 1 milion de euro, impozitul anual va fi de 1.500 de euro, calculat tot la procentul de 0,3% aplicat sumei care depășește plafonul neimpozabil de 500.000

de euro.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: Tragedie în București: Un motociclist de 35 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident rutier

Citește și: „Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul lui Joe Biden: „Dacă românii ar fi fost interesați..”

Formularul 216: Ce trebuie știut

Pentru a se conforma noilor reglementări, proprietarii de bunuri de lux trebuie să completeze și să depună formularul 216, disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Formularul trebuie completat cu date personale și informații detaliate despre bunurile imobile și mobile deținute.

Termenul limită pentru depunerea acestui formular este sfârșitul lunii septembrie pentru locuințe și până la sfârșitul lunii decembrie pentru autoturisme.

România nu este singura țară europeană care a adoptat o astfel de măsură fiscală. Franța, de exemplu, are de ani buni o taxă pe avere, aplicată proprietăților care depășesc valoarea de 1.300.000 de euro, cu rate de impozitare între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății.

Danemarca aplică o taxă de 3% pentru proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro, impozitul fiind calculat pe diferența care depășește acest prag.