Începând din acest an, românii care dețin case și mașini de lux vor trebui să plătească impozite mai mari, conform noii legi 296/2023, cunoscută sub numele de „taxa pe lux”. Această măsură fiscală se aplică strict proprietarilor de clădiri rezidențiale și autoturisme care depășesc anumite valori, urmărind să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat și să impună o contribuție suplimentară celor care își permit luxul.
Ce este taxa pe lux
Taxa pe lux nu afectează toți cetățenii, ci vizează specific proprietarii de locuințe și mașini valoroase. Conform noii legislații, sunt supuse acestei taxe clădirile rezidențiale a căror valoare de piață depășește 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) și autoturismele înmatriculate în România, care au fost achiziționate pentru o sumă mai mare de 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).
Proprietarii de astfel de bunuri vor plăti un impozit anual calculat la 0,3% din valoarea care depășește pragul neimpozabil stabilit prin lege.
În cazul locuințelor de lux, calculul este similar. Dacă valoarea de piață a unei case este de 1 milion de euro, impozitul anual va fi de 1.500 de euro, calculat tot la procentul de 0,3% aplicat sumei care depășește plafonul neimpozabil de 500.000
de euro.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Tragedie în București: Un motociclist de 35 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident rutier
Formularul 216: Ce trebuie știut
Pentru a se conforma noilor reglementări, proprietarii de bunuri de lux trebuie să completeze și să depună formularul 216, disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Formularul trebuie completat cu date personale și informații detaliate despre bunurile imobile și mobile deținute.
România nu este singura țară europeană care a adoptat o astfel de măsură fiscală. Franța, de exemplu, are de ani buni o taxă pe avere, aplicată proprietăților care depășesc valoarea de 1.300.000 de euro, cu rate de impozitare între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății.
Danemarca aplică o taxă de 3% pentru proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro, impozitul fiind calculat pe diferența care depășește acest prag.