Rachetele SkyCeptor se vor fabrica pentru sistemele Patriot, conform Ministerului Economiei.
Cine va mai beneficia de rachetele SkyCeptor
Filiala Companiei Naţionale Romarm, Electromecanica Ploieşti, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenție în vederea unei colaborări pentru fabricarea rachetelor interceptoare.
Astfel, țara noastră va produce rachetele atât pe plan local, pentru stocul propriu de muniție, cât și pentru restul statelor aliate care folosesc sistemul Patriot. Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, precizează că divizia privește colaborarea cu România ca fiind una de nivel global.
După cum se arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, semnarea scrisorii de intenție ar veni în completarea unui Memorandum de înțelegere, semnat în anul 2022.
,,Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare", precizează Ministerul Economiei.
Ceremonia de semnare s-a desfășurat la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Acolo a fost prezent ministrul Ștefan-Radu Oprea, dar și alți experți din componența instituției.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ce a declarat Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems
„Acum 18 luni am semnat un Memorandum cu Electromecanica pentru producția de Skyceptor în România.’’, susține Președintele.
În după amiaza zilei de marți, 1 august, Tom Laliberty a confirmat că Raytheon, Guvernul României și Electromecanica Ploiești au semnat un al doilea Memorandum în vederea colaborării pentru fabricarea de rachete Skyceptor în România.
Această înțelegere semnificativă marchează continuarea parteneriatului de lungă durată dintre cele trei părți. Odată cu semnarea ei, Raytheon și Electromecanica vor iniția proiectarea și construirea împreună a unității de producție care va fabrica rachetele SkyCeptor.
Memorandumul reprezintă, de asemenea, o consolidare a relației de cooperare dintre Raytheon și Guvernul României, precum și cu industria locală de apărare. Raytheon își propune să identifice împreună cu clienții săi oportunități care să contribuie la consolidarea cunoștințelor și capabilităților bazei industriale în țările în care își desfășoară activitatea.
Aceasta a fost menționată de către Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.„Avem 19 operatori de Patriot. Rachetele Skyceptor produse în România pot fi achiziționate de orice stat care operează Patriot”, a spus Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, pentru publicaţia online Defense România.
Ministrul Ștefan-Radu Oprea a făcut și el declarații în cadrul respectivei întâlniri, susținând că România are nevoie de investitori în industria de apărare națională, dar și de schimburi de tehnologie și know-how. De asemenea, oficialul a scos în evidență faptul că semnarea scrisorii de intenție dovedește buna desfășurare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Nu în ultimul rând, el afirmă că România acordă un interes sporit pentru întărirea relațiilor bilaterale pe mai multe domenii, conform comunicatului.
Citește și: R0-ALERT se schimbă! Ciolacu vrea un sistem de alertă mult mai pregătit pentru urgențe